Da li će nošenje svetloodbojnih prsluka biti obavezno?

Ako se predlog izmene Zakona o bezbednosti u saobraćaju prihvati, moraćemo da nosimo fluroscentne prsluke dok vozimo bicikl po gradu ili selu noću. Prva javna rasprava o novom Zakonu zakazana je u Novom Sadu. Tim povodom prenosimo tekst Vladimira Mrkajića iz Novosadske biciklističke inicijative i pozivamo vas da se spremite za javnu raspravu i u vašem gradu.

Novi tekst Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, u svom članu 28, predlaže dodavanje novog stava: „Vozač bicikla, odnosno mopeda, mora za vreme vožnje noću, odnosno u uslovima smanjenje vidiljivosti nositi svetloodbojni prsluk“.

Formulacija novopredloženog stava jasno implicira obavezno nošnje svetloodbojnih prsluka tokom noćne vožnje u naseljenim sredinama

Ne postoje relevantni podaci koji ukazuju na efektnost ove mere (nošnja svetloodbojnih prsluka u naseljenim sredinama tokom noći), kao ni primeri dobre prakse iz ostalih evropskih zemalja. Takođe, ni najeminentnije svetske organizacije u oblasti biciklističkog saobraćaja ne preporučuju ovu meru.

monkeys-sized

Ukratko – ukoliko se predložena mera usvoji neke od implikacija za one koji svakodnevno koriste bicikl su: ako krenete bilo gde biciklom u poslepodnevnim časovima, moraćete uvek da mislite da li ste poneli svetloodbojni prsluk; ukoliko nosite ranac, prsluk ćete morati da stavite preko ranca, a ako se ne može zakopčati prsluk, moraćete da kupite korpu za bicikl, gde možete da odložite ranac (ali ne brinite – u slučaju nezgode, uvek će vam naći neku krivicu – npr. nepravilno nošenje prsluka); leti će vaš prsluk dodatno zagrevati (a ni mušice i bubice nisu gadljive na fluroscentno); nećete biti više građanin koji “normalno” koristi svoje prevozno sredstvo – već svetleći objekat; nećete više izgledati “cool” na svom biciklu već kao pokretni svetionik; i konačno niko vam neće moći garantovati da sa sledećim izmenama Zakona o bezbednosti u saobraćaju nećete morati da uvek nosite sa sobom i prvu pomoć.

Holandski-gradski-biciklizam-Foto-sajt-Amsterdamize

Pozivamo sve zainteresovane da u što većem broju prisustvuju javnoj raspravi povodom teksta Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koja će se održati u četvrtak 22. janura, sa početkom u 11h u prostorijama Privredne komore Vojvodine u  Novom Sadu, ulica Hajduk Veljkova 11, Master centar, službeni ulaz br. 5, na III spratu, u velikoj sali. 

Apelujemo na sve bicikliste i biciklistkinje da informaciju od predlogu za izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima u pogledu obavezne nošnje svetloodbojnih prsluka podele sa svima za koje smatraju da mogu biti “pogođeni” ovom merom.

Vladimir Mrkajić/NSBI

Bajsologija.rs

Komentari