Samo najbolje za naše pozadine – nova sedišta za 2014. godinu

/ 17.09.2013
Ako je sudeći prema novitetima koje su proizvođači sedišta predstavili na Eurobike 2013 – naredna sezona će biti udobnija nego ikad. Pogledajte šta su nam za sledeću sezonu spremili najpoznatiji proizvođači sedišta.

Engleski Brooks pohvalio sa ne Eurobike 2013 novim Cambium sedištem. Ovo je prvo sedište koje izlazi iz Bruksa a koje nije kožno. Iako se isprva činilo da je to nemoguće, u Bruksu su uspeli u svom naumu. Uspeli u velikom stilu – ove godine su poneli zlatnu Eurobike nagradu u svojoj konkurenciji.

Cambium je napravljen od vulkanizirane gume, izuzetno je lagan i umesto kože presvučen je organskim pamukom koji s jedne strane ostavlja osećaj mekoćei udobnosti a sa druge utiče na sprečavanje klizanja po sedištu.

Trenutno izlazi u dva modela – C17 i C17s, koji je nešto širi i namenjen ženama. Model C15 koji se bazira na Bruksovim trkačkim modelima, trebalo bi uskoro da se pojavi na tržištu.

Drugi proizvođač sedišta sa Ostrva, Charge, za svoje sedište Scoop tvrdi da je najbolje koje su ikada napravili.

Scoop je napravljen od fleskibilne osnove, sa laganom penom koja čini gornji deo sedišta i presvlakom od mikrofibera. Dolazi u nekoliko boja, a kupci mogu da biraju da li žele sedište sa hromiranim ili aluminijumskim šinama.

IMG_7722

Selle Italia je na Eurobike predstavio 120 gramsko Flite Kit Carbonio Flow sedište, dok je Selle San Marco  je za 2014 pripremio Aspide sedište sa 82 mm dugim šinama koje su, prema rečima proizvođača,najduže na tržištu te omogućavaju nezamislivu podesivost u odnosu na potrebe bisiklista.

ISM  sedišta izašla su sa Adamo Attack sedištem, koje se pokazalo kao sedište koje čini da biciklisti voze na oblaku,kako se hvale u ovoj kompaniji.

IMG_7818

Selle Royal je ove godine odlučio da bude ekološki motivisan pa je kao glavni adut iskoristio to što su ove godine odustali od teških materijala – gume, kože, plastike i ostalih već su se prebacili na prirodne materijale i tehnologije koje ćuvaju životnu sredinu. Ipak, ovako iznenadna promena nije uspela da ubedi žiri da Selle Royalu dodeli Eurobike zelenu nagradu.

I na kraju, nemački SQ Lab domaćinski se pojaviona Eurobike 2013sa Super 6 karbonskim sedištem koje ima pokretne jastučiće i težinu manju od 100 grama.

IMG_7887

Sudeći prema sedištima koja smo videli, tehnologijama koje se neprestano menjaju i proizvođačima koji svake sezone prave još udobnija, manja i laganija sedišta, čini se da će vožnje na modelima koji izlaze 2014.godine biti zaista kao sedenje na oblaku.

Danilo Ćurčić / Bajsologija.rs 

Komentari