SVI PERU RUKE Biciklističku stazu koja ne vodi NIKUD platili smo 300.000 evra

Blic je uspeo da dobije odgovore na pitanja ko je odgovoran za skandaloznu biciklističku stazu na novom mostu Zemun - Borča, prenosimo vam njihov tekst.

Izgradnja biciklističke staze koja nema ni početak ni kraj, koštala je najmanje 300.000 evra, a – niko nije odgovoran.

Niko od nadležnih ne preuzima odgovornost za ovaj besmisleni završetak biciklističke staze, niti zna kada bi ova ruta ljubitelje dvotočkaša mogla da odvede od Zemuna do Borče i obrnuto.

Koliko su tačno koštali radovi za nešto potpuno neupotrebljivo, niko juče zvanično nije hteo da kaže, ali gruba računica pokazuje da je reč o najmanje 300.000 evra.

Naime, ako se uzme u obzir da je staza dugačka oko tri kilometra i široka dva metra za njenu izgradnju bilo je potrebno oko 6.000 kvadrata asfalta debljine oko pet centimetra.

Cena kvadrata asfalta te debljine je oko 50 evra, pa gruba računica pokazuje da je ovaj projekat koštao oko 300.000 evra. I to samo za asfalt. Na to treba dodati i novac za zemljane radove, ivičnjake, farbanje…

Cip: Do ograde – i nazad
U Saobraćajnom institutu CIP ističu da neće dozvoliti biciklistima izlazak na autoput na završetku staze.
– Nećemo uklanjati ogradu koja i sad postoji. Biciklisti će ovu stazu moći da koriste samo do tog mesta i da se vrate nazad u Zemun dok se ne izgradi raskrsnica – kaže Ignjatović.

Novi most sa pristupnim saobraćajnicama i biciklističkom stazom projektovao je saobraćajni institut CIP. Na pitanje da li se osećaju odgovornim za ovu besmislicu energično vrte glavom.

– Mi smo samo dobili projektni zadatak od Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju u vreme kada je Dragan Đilas bio gradonačelnik. Na mestu gde se sada završava biciklistička staza tim zadatkom je predviđen bio semafor, pešačka staza i raskrsnica odnosno izgradnja naselja. Levo i desno bi bile ulice sa biciklističkom stazom. E sad, što je došlo takvo vreme da se ta raskrsnica ne gradi, nismo mi krivi. Mi smo projektovali most, pristupnu saobraćajnicu i biciklističku stazu po zadatku naručioca i investitora. Smešno je napadati projektante – ističe Milutin Ignjatović iz CIP-a.

I u Direkciji za građevinsko zemljište imaju slično opravdanje.

– Planom detaljne regulacije predviđena je trokraka raskrsnica gde se trenutno završava biciklistička staza. Bespredmetno je da se sad to postavlja kada se ne zna kada će raskrsnica biti izgrađena. Svi radovi koji su dosad uređeni urađeni su u skladu sa planom detaljne regulacije i obaveza je da na tom mestu bude izgrađena raskrsnica. Kada će to biti zavisi od finansijskih uslova, imovinskih odnosa – kažu u Direkciji.

Ministarstvo: pitajte druge

Ni u Ministarstvu za saobraćaj nisu mogli da kažu ništa više.

– To su sve pitanja za CIP i Direkciju za građevinsko zemljište. Urbanističkim planovima na tom mestu je predviđena raskrsnica, odgovarajuća signalizacija i to će sve biti urađeno u drugoj fazi projekta. Kada će to biti ne možemo da kažemo – pričaju u Ministarstvu saobraćaja.

Izvor: Blic.rs

Komentari