Gradski biciklisti udišu više čađi koja bi im mogla oštetiti pluća

Najnovije istraživanje sugeriše kako biciklisti u većim gradovima udišu više „crnog ugljenika“ od pešaka, što naknadno može da izazove oštećenje pluća.

Najnovije istraživanje sugeriše kako biciklisti u većim gradovima udišu više „crnog ugljenika“ od pešaka, što naknadno može da izazove oštećenje pluća.

Stručnjaci iz Velike Britanije otkrili su kako ljudi koji biciklira po Londonu i drugim većim gradovima, imaju veće nivoa „crnog ugljenika“ (black carbon) u svojim ćelijama disajnih puteva.

Sagorevanje fosilnih goriva rezultira u stvaranju velikog broja čestica čađi (crni ugljenik) koje se lako udišu.

Sve je više dokaza kako je udisanje čestica čađi povezano sa širokim rasponom zdravstvenih problema, uključujući srčani udar i smanjenu plućnu funkciju.

Grupi istraživača, pod vođstvom profesora Džonatana Grigg s londonskog Fakulteta medicine, cilj je bio utvrditi da li način putovanja na posao kod zdravih odraslih osoba, utiče na njihovu izloženost ostacima sagorevanja goriva.

Istraživači su prikupili uzorke pljuvačke od pet odraslih osoba iz Londona koje redovno idu na posao biciklom i pet pešaka iz Londona, a zatim su ih analizirali na količinu crnog ugljenika kojeg pronalazimo u disajnom sistemu u imunološkim ćelijama koje zovemo makrofagi.

Istraživanje je pokazalo na ovom malom uzorku, kako biciklisti imaju 2.3 puta više crnog ugljenika u plućima u odnosu na pešake.

„Rezultati ovog istraživanja pokazali su kako bicikliranje u velikim evropskim gradovima povećava izloženost crnom ugljiku,“ Top Nevs prenosi izjavu dr Chinedu Nvokoroa, jednog od istraživača i aktivnog biciklista.

„To bi moglo biti zbog nekoliko faktora, uključujući i činjenicu da biciklisti dublje dišu i imaju bržu stopu otkucaja srca od pešaka, a opet su u isto vreme bliži izduvnim gasovima, što bi takođe moglo povećati broj lebdećih čestica koje prodiru u pluća,“ zaključuje Nvokoro.

Izvor: potrcko.net

Komentari