Subotica odavno grad dvotočkaša

, / 13.06.2019
SUBOTICA: Procenjuje se da je svetu u upotrebi oko milijardu bicikala, i sve su popularniji kao ekološko prevozno sredstvo koje se najviše koristi u svakodnevnom životu.

Lajoš Vermeš je 1891. godine izgradio na Paliću biciklističku stazu, prvu takve vrste na našim prostorima i od tada se Subotica smatra gradom bicikala. Ravnica, široke ulice, izgrađene biciklističke staze govore o omiljenosti ovog prevoza u gradu zvanom Panonska dama.

Akcija „Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj” koja je održana u Subotici upravo ima za cilj da se utiče na građane kako bi se okrenuli drugim vidovima prevoza. U centru Subotice održan je performans, deljeni su promo- materijali i ukazivano je na prednost bicikla kao prevoznog sredstva u odnosu na automobil. Ujedno je promovisan i sistem „SU Bajk” za iznajmljivanje bicikala. Inače, Subotica je bila drugi grad u Srbiji koji je uveo sistem iznajmljivanja bicikala koji funkcioniše već osam godina.


Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj Radoslav Vukelić rekao je da u Subotici ima pet „SU Bajk“ stanica od kojih se četiri nalaze u gradu: kod Otvorenog univerziteta, Hale sportova, na SRC „Prozivka“ i Buvljaku, a jedna na Paliću, na parkingu pored Velike terase. Ukupno ima 38 bicikala i JKP „Parking” planira ove godine da uloži milion dinara u zamenu i popravku dotrajalih bicikala.

Dva električna i četiri hibridna vozila

Grad je u saradnji sa Pro Kredit bankom prošle godine instalirao prvi elektropunjač za vozila u Subotici.

– U Republici Srbiji 2018. godine registrovano je 128 električnih i 204 hibridna vozila, od kojih su dva električna i četiri hibridna u vlasništvu Subotičana. Smanjenje zagađenosti, nivoa buke i saobraćajnih gužvi u urbanim sredinama izuzetno su bitni za poboljšanje uslova života naših građana, zaštite same životne sredine – rekao je Radoslav Vukelić iz gradskog sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja parkirališta Srbije, Radenko Vuković, ocenio je da je Subotica prepoznatljiva po biciklizmu i biciklističkim stazama, te da je neophodno u budućnosti da se razviju alternativni vidovi prevoza i da se populariše javni prevoz. To je trend i u najrazvijenijim zemljama. Na primer, u Holandiji se oko 27 odsto ukupnog prevoza godišnje obavi biciklom, od čega se 25 odsto ostvari za prevoz na posao. U Danskoj je 18 odsto, slede Nemačka, Švedska, Norveška Finska i Japan.

Kampanju „Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj“, realizovali su Udruženja parkirališta Srbije, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, Privredne komore Srbije i JKP „Parking“ Subotica.

Izvor: dnevnik.rs         Foto: bikeadventurebelgrade.com

Komentari