Subotica grad biciklista, a staze u lošem stanju

Lepo vreme doprinelo je da više vremena provodimo napolju, ali i da do odredišta do kojih moramo stići, bilo to radno mesto, banka ili škola, krenemo nekim od alternativnih prevoznih sredstava, kao što su bicikle ili motori. Nekoliko naših sugrađana obratilo se našoj redakciji sa zapažanjem da su pojedine biciklističke staze i trotori u nekim delovima grada devastirani, i da su zbog oštećenja otežani za saobraćaj i šetnju.

U Direkciji za izgradnju grada svesni su da je neophodna rekonstrukcija velikog broja biciklističkih staza u gradu, ali da ove godine namenska sredstva za njih u gradskom budžetu nisu obezbeđena. Prilikom sačinjavanja budžeta za narednu godinu, od lokalne samouprave zatražiće dodatna sredstva za njihovu rekonstrukciju.

U Subotici postoji 5 biciklističkih staza, od kojih dve grad spajaju sa prigradskim naseljima. Jedna od njih vodi prema Paliću, druga prema Kelebiji, treća vodi ka Buvljaku, a dve se nalaze u samom centru grada, u Štrosmajerovoj i ulici Braće Radića.

Iako je Subotica nadaleko poznata kao grad biciklista, tokom 2012. godine rekonstruisana je biciklistička staza i to na potezu od Elektrovojvodine do Nove opštine u oba pravca i desna strana prema Paliću, do nekadašnje Birografike. U gradskom budžetu, namenska sredstva nisu obezbeđena, već će se raditi samo hitne rekonstrukcije.

U toku je pribavljanje lokacijske dozvole za izgradnju biciklističke staze koja će spajati Palić i Hajdukovo. Imajući u vidu da je reč o magistralnom putu koji je frekventan, izgradnjom biciklističke staze rasteretiće se saobraćaj na samoj deonici puta, odnosno, biciklisti će imati svoj prostor za vožnju.

Jedna od biciklističkih staza koja je poprilično oštećena je i ona na Karađorđevom putu prema Zorki, zbog saobraćanja teretnih kamiona koji svakodnevno parkiraju u predelu biciklističke staze. Međutim, u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj postoji projektna dokumentacija za izgradnju 25km biciklističkih staza, a jedini problem je način finansiranja radova.

Blau Peter, ističe da će grad morati izdvojiti značajnija sredstva za rekonstrukciju biciklističkih staza, kako se ne bi dozvolilo njihovo dalje propadanje. Ove godine, namenska sredstva za njihovu rekonstrukciju u budžetu nisu obezbeđena, a za narednu, od lokalne samouprave zatražiće se dodatni novac za te namene.

Izvor: subotica.com      Foto: subotica.com

Komentari