Srpski studenti na takmičenju u SAD-u – U toku izrada finalnog prototipa električnog bicikla

, / 18.04.2019
Od 17. do 21. marta u Los Anđelesu (SAD) je bilo upriličeno polufinale najvećeg svetskog univerzitetskog nadmetanja u oblasti inovativnih i tehnički efikasnih rešenja International Future Energy Challenge 2019 (IFEC).

Finalna etapa će se održati u Medisonu od 29. do 31. jula, a među deset timova koji su se kvalifikovali za učešće u narednoj fazi izazova se nalaze i studenti Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, okupljenih u ekipi H-Bridges.

Ovogodišnji izazov za učesnike nadmetanja je predstavljao električni pogon za bicikl.Prototip koji su u laboratoriji za digitalno upravljanje i električna vozila Elektrotehničkog fakulteta konstruisali beogradski studenti je već tokom polufinala zadovoljio sve zahteve organizatora.

Predstoji nam dodatno usavršavanje u pogledu radne efikasnosti i pouzdanosti. U toku je izrada finalnog prototipa, koji će krajem jula biti predstavljen i testiran u okviru finalnog dela takmičenja na Univerzitetu u Medisonu – saopštio je H-Bridges.

Njihovi suparnici će na finale u saveznoj američkoj državi Viskonsin doputovati iz r azličitih krajeva sveta, od Indije, preko Ujedinjenih Arapskih Emirata i Tajvana do Nemačke. Najveći broj timova-pretendenata na mesto pobednika IFEC-a dolazi upravo iz zemlje-domaćina – svoje predstavnike imaju Virdžinija, Pensilvanija i Juta.

Ekipa H-Bridges svake godine okuplja studente sa odseka za Energetiku, Signale i sisteme, Elektroniku, Telekomunikacije i Informacione tehnologije i radi na razvoju uređaja energetske elektronike koji ispunjava visoke zahteve propisane od strane organizatora IFEC takmičenja.

U zavisnosti od toga kojim se aspektom razvijanja i unapređivanja pronalaska bave, članovi su podeljeni u više manjih timova. Njihovi mentori su prof. dr Slobodan Vukosavić i asistent Aleksandar Milić.

Možda su upravo srpski studenti, vođeni motom “Uštedimo gvožđe i bakar pametnom upotrebom silicijuma i softvera!”, svojim umom i rukama oblikovali budućnost elektromobilnosti.

Izvor: ekapija.com

 

Komentari