Od dva bicikla – jedan tandem

, / 24.10.2013
Iako zvuči prilično jednostavno kada nam objašnjava kako je od dva napravio jedan tandem bicikl, mi i dalje nismo sigurni da je to toliko lako. Razgovarali smo sa Mišom Jovanovićem, momkom koji je zavarivač i koji je rešio da višak bicikala i manjak prostora u garaži prevaziđe na vrlo kreativan način.

Na početku razgovora, Mišo kaže: „Izradio sam tandem bicikl spajanjem dva rama koji su mi skupljali prašinu u garaži. Tandem je sto posto funkcionalan, ali nije u potpunosti kompletan. Predstoji mu remont pogona, postavljanje mjenjača i ručnih kočnica, jer sada radi kao „kontraš“. Pored toga, biće potrebno da se urade i još neke sitnije dorade“.

 

Mišo – biciklista i zavarivač koji na najbolji mogući način spaja ova dva, na ideju je došao tako što je imao dva bicikla, a onda je došao u posed još jednog ispravnog rama, koji je njegov komšijahteo da proda u staro gvožđe.

Bajsologija tandem 3

Na naše zaprepašćenje kako je tako jednostavno sklopio tandem, Mišo nastavlja: „S obzirom da sam već imao nekih dijelova, a da imam iskusan majstor, skrojio sam jedan ram da se uklopi na drugi i između prednjih i zadnjih pedala ugradio sam kvadratnu cijev 30×30 mm“. Kako kaže, nije to mudra knjiga, a veći problem mu je bio da pronađe suvozača nego sklapanje ram.

Interesantno je i kako je tandem prihvaćen u Zvorniku, kada je išao na svoji prvu vožnju. „Vožnja kroz Zvornik, sa komšijom kao suvozačem, izazvala je čak i to da su se neke babe krstile kada su nas videle“ – navodi ovaj momak.

Bajsologija tandem 2

Inače, na ovom biciklu lančanici su od bicikala „brzinaca”, tako da je Mišo morao da „ošiša“ spoljni lančanik zbog cepanja pantalona. Pogon sa najmanjeg lančanika prednjih pedala postavio je tako da ide na najmanji lančanik zadnjih pedala, a sa srednjeg lančanika zadnjih pedala ide na zadnji točak. Veliki lančanici su poravnati brusilicom i služe kao štitnik od prljanja nogavica.

Na kraju, Mišo navodi: „Vožnja je prijatna, iako malo spora, zbog upotrebe srednjeg lančanika, ali uzbrdo ide kao san. Sam sam u stanju da se na ovom čudu popnem uz pristojnu uzbrdicu. Polukružni zaokret je vrlo širok, kao da okrećem minibus“.

Sledeći projekt ovog momka iz Zvornika je bicikl u obliku „čoper” motocikla koji bi trebalo da bude gotov do proleća sledeće godine.

Do tada, čekamo slike i novu priču.

Danilo Ćurčić/bajsologija.rs

Komentari