Sutra se održava Kritična masa – Dan bez automobila

/ 21.09.2013
Sutra od 14:30h na Trgu Republike održaće se Kritična masa kojom se obeležava i Dan bez automobila koji se širom sveta slavi 22. septembra.

Udruženje Ulice za bicikliste pozivaju beogradske bicikliste i biciklistkinje da dođu sutra u 14:30h na Trg Republike radi obeležavanja Dana bez automobila koji se obeležava u gradovima širom sveta 22. septembra.

Tog dana se građani širom sveta okupljaju na ulicama, raskrsnicama i u stambenim blokovima da pokažu da ne moramo živeti u okruženju u kome dominira automobilska kultura. Gradskim vlastima se taj dan preporučuje da prihvate sve zaheteve građana i udruženja za zatvaranje ulica za automobilski saobraćaj.

DSC_0217

Sa Trga, Kritična masa se nastavlja ulicom Vase Čarapića, Kolarčevom, Terazijama, Bulevarom kralja Aleksandra i nakon toga nastavlja preko Vračara Bregalničkom, Kajmakčalanskom, Vojvode Šupljikca. Sa Vračara Kritična masa će ići Mileševskom i Cara Nikolaja II da bi se iz Makenzijeve završila u parku Manjež.

Vožnja se završava u parku Manjež gde će se beogradski biciklisti pridružiti Beogradskom festivalu cveća, uživati u koncertu benda Horkestar, takmičiti se u šumskom višeboju – domaćoj varijatni „Igara bez granica”, ili jednostavno uživati na travi i balama sena, dodavati se frizbijem i igrati badminton.

575161_274635642678178_1829678687_n

Prethodno će u Skender Begovoj ulici br. 15 ispred Bike Info Centra od 10h-14h biti postavljen takozvani Parklet, odnosno improvizovana zelena površina koja će zauzeti par parking mesta i na kojoj će biti postavljene stolice i suncobrani. Akcija će biti izvedena u saradnji UG Ulice za bicikliste, Ciklo Svet Srbija, Beociklizacije i Ministarstva Prostora.

Ovom prilikom udruženje Beociklizacija organizuje akciju fotografisanja pored horizontalnog znaka za zonu 30. Ovim ćemo ujedno pozdraviti uvođenje zone 30 na donjem Dorćolu i simbolično iscrtati deo biciklističke trake u kontra smeru, što je postalo standardno rešenje u svim evropskim metropolama za skraćivanje biciklističkih koridora. Beograd, kao i svi veći evropski gradovi mora ozbiljno da se pozabavi problemom prostornog planiranja i ovo je poruka nadležnima da povećan broj parking mesta neće rešiti probleme gradskih gužvi i zagađenja nego će ih samo pogoršati, jer povećanje automobilske infrastrukture dovodi veći broj vozila u centar i stvara sve veće gužve.

Sa ovim problemom susreću se svi veliki evropski centri i zbog toga su se njihove gradske vlasti okrenule alternativnim vidovima prevoza, ondnosno uvođenju sistema javnih bicikala, građenju biciklističkih staza, poboljšanju javnog prevoza i proširivanju pešačkih zona, jer ulaganje u automobilsku kulturu nije održivo na duže staze zbog uticaja na životnu sredinu i nedostatka prostora.

1361_274634632678279_1059210628_n

Biciklisti i biciklistkinje, predstavnici medija i vlasti, i svi oni koji voze skejtbord, rolere, trotinet ili neko drugo nemotorizovano prevozno sredstvo, pridružite se Kritičnoj masi sutra na Trgu republike!

Kritična masa je zajednička biciklistička vožnja koja se priređuje u više od 300 gradova širom sveta, da bi se ukazalo na probleme biciklista i biciklistkinja u saobraćaju, da bi se promovisao bicikl kao svakodnevno prevozno sredstvo i podigla svest građana o održivom prevozu. Kritična masa u Beogradu se inače održava svake poslednje subote u mesecu, a počinje u 17h na Trgu republike a ovog meseca je specijalno pomerena nedelju dana ranije zbog Dana bez automobila.

bajsologija.rs

Komentari