Ponosni smo na biciklističku trku Beograd–Banjaluka

, / 17.04.2019
Međunarodna biciklistička trka Beograd–Banjaluka startuje sa 180 takmičara iz 30 zemalja danas u 18 sati ispred Hrama Svetog Save. Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić istakao je da 13. međunarodna biciklistička trka dokazuje sjajnu saradnju i organizacionu sposobnost jedinica lokalnih samouprava Republike Srbije i Republike Srpske, u cilju promocije važnosti sporta i prijateljstva dveju država.

– Gradu Beogradu je velika čast što je pružio pokroviteljstvo trci koja ove godine predstvalja kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju 2020. i koja može da stane rame uz rame sa svetskim trkama poput  „Tour de France” i „Giro Italia”. Kao gradonačelnik ponosan sam jer će 180 takmičara iz 30 zemalja sveta krenuti sa ulica naše prestonice. Smatram da je to sjajna prilika za promociju Beograda kao turističke destinacije koju godišnje poseti preko milion turista. Takođe sam ponosan na činjenicu da u trci učestvuje reprezentacija Srbije, znajući da je reč o uspešnim, sposobnim i požrtvovanim pojedincima i uigranom timu – naveo je Radojičić.

Beograd je, prema njegovim rečima, u svetu prepoznat kao grad sporta i sportskih manifestacija koji daje snažnu podršku sportistima, bilo da je reč o rekreativcima ili profesionalnim takmičarima.

– Kao gradonačelnik i kao lekar znam koliko je sport važan za zdrav i dugovečan život. Biciklizam je poseban jer je on i više od sporta, stoga se Grad Beograd uređenjem svoje infrastrukture, izgradnjom biciklističkih staza i parkinga za bicikle trudi da populariše i istakne bicikl, ne samo kao sredstvo za rekreaciju već i kao prevozno sredstvo koje je ekološki prihvatljivije i isplativije od motornih vozila – rekao je gradonačelnik.

On je zahvalio Gradu Banjaluci, sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem na čelu, koji prepoznaje značaj saradnje sa Gradom Beogradom. Međunarodna biciklistička trka Beograd–Banjaluka, kako je istakao, predstvalja simbol podrške Republike Srbije našem narodu sa druge strane Drine.

– Održavanje ove sportske manifestacije, pored poruke o značaju sporta, ima i širi društveni značaj jer u ovim turbulentim vremenima ističe se važnost povezivanja i zajedništva sa našim sunarodnicima u Republici Srpskoj – istakao je Zoran Radojičić.

On je takmičarima poželeo puno sreće i uspeha, a ljubitelje dvotočkaša pozvao da danas podrže i isprate takmičare u ovoj uzbudljivoj avanturi.

Komentari