Sedma trka „Banjaluka – Beograd“ održaće se ovog vikenda

, / 19.04.2013
Ovog vikenda, 20. i 21. aprila voziće se sedma trka „Banjaluka - Beograd“. Prijavljeno je 180 biciklista iz 30 ekipa a startovaće vozači iz 23 zemlje što je već jedan rekord.

Direktor trke, Vladimir Kuvalja, navodi: „Imamo dve ekipe više nego lane, a bili smo veoma blizu da imamo i 200 učesnika što je za trku kategorije 1.2 maksimum po pravilima Međunarodne biciklističke unije – UCI. Trka košta oko 40.000 evra, od toga 20.000 evra je nagradni fond“.

Radenko Đurica, predsednik organizacionog odbora i načelnik za društvene delatnosti Banjaluke navodi da „trka ima veliki značaj za naš grad ali  je i čvrsta spona između Repubike Srpske i Srbije i cilj nam je, da je sa našim sportskim prijateljima iz Beograda organizujemo, po tradiciji, na najbolji način”.

S druge strane, Biciklistički savez Srbije nije konsolidovao finansijsko stanje, Ministarstvo omladine i sporta Srbije je blokiralo sredstva za ovu godinu, između ostalog i milion dinara koje je Partizan namenski dobio za ovu trku. Pored toga Sekretarijat za sport i omladinu Beograda će deo namenskih sredstava za ovu manifestaciju isplatiti tek u maju.

Direktor drugog dela trke, Dušan Banović navodi: „Sve radimo uz pomoć dobrih ljudi, prijatelja bicklizma i – obećanja. Ovo radimo sa mnogo entizijazma za biciklistički sport koji, čini mi se, nikada nije bio u goroj situaciji. Posebno nam je pomogao MUP Beograda i saobraćajna policija, dobili smo rešenje za održavanje trke iako je 21. aprila u Beogradu i maraton”.

Od ekipa iz Srbije prijavljeni su CCN Metalac, As Aptin, OBK Beograd, Radnički Kragujevac i Borac-Železničar MBN. U ekipi CCN Metalca startovaće Gabor Kasa subotički olimpijac a u Tušnadu Ivan Stević najbolji srpski biciklista.

U petak 19. aprila je u večernjim časovima tradicionalni kriterijum ulicama Banjaluke koji se održava od 1957. i koji prati po nekoliko desetina hiljada gledalaca. U subotu 20. aprila voziće se prvi deo trke od Banjaluke do Brčkog, a u nedelju 21. aprila od Brčkog do Beograda. Ukupna dužina je oko 410 kilometra i biciklisti će proći kroz sedam gradova. Cilj u Beogradu je u nedelju 21. aprila  kod Muzeja „25. maj” oko 14:45 časova.

Prošle godine, od vozača iz Srbije,  najbolji plasman ostvario je Žolt Der koji je u majici kragujevačkog Radničkog u prvoj trci bio četvrti a u drugoj sedmi. Ove godine voziće za ekipu Utensilnord sa mađarskom licencom.

Pokrovitelji trke su Vlada Republike Srpske, Vlada Republike Srbije, Banjaluka, Prnjavor, Derventa, Šamac, Brčko, Bijeljina i Beograd, dok je jedan od glavnih sponzora „Banjalučka pivara”. Tehnički organizatori trka su Biciklistički klub BSK iz Banjaluke i Biciklistički klub Partizan iz Beograda.

 bajsologija.rs

 

Komentari