PUT U BUDUĆNOST U Holandiji otvorena solarna staza za bicikle koja proizvodi struju

, / 15.07.2021
Vlasti centralne holandske pokrajine Utreht su u sredu otvorile, kako kažu: "najdužu solarnu stazu za bicikle na svetu", povezujući održiv izvor energije s prevozom bez zagađenja.

Učenici lokalne osnovne škole prvi su se vozili stazom dugačkom svega 330 metara u selu Martensdijk, blizu Utrehta. Sastoji se od blokova gotovog betona prekrivenih tankim prozirnim slojem koji štiti i omogućava prodor sunčeve svetlosti do solarnih ćelija u betonskim blokovima koje proizvode struju.

Cilj tog pilot-projekta je da se utvrdi da li se takvi putevi sa dvostrukom namenom mogu šire koristiti za dobijanje struje korišćenjem solarne energije i služiti biciklistima, a pokrajina Utreht nastoji da smanj emisiju ugljenika.

-To je veoma je važno. Želimo da budemo klimatski neutralni 2040. godine i zato se moramo usuditi da koristimo inovacije, a ovo je vrlo inovativno, rekao je Arne Šadele, pokrajinski zvaničnik.

-Naša pokrajina je vrlo gusto nastanjena, a malo je prostora, i zato se mora isprobati dvostruka upotreba. Dakle, ako se putevi mogu koristiti za proizvodnju energije, to je dvostruku prednost, dodao je on.

Solarna staza za bicikle je otvorena na dan kada je Evropska unija predstavila opsežan novi propis da bi ispunila svoje obećanje da će tokom ove decenijeza 55 odsto smanjiti emisiju gasova koji uzrokuju globalno zagrevanje, uključujući kontroverzni plan oporezivanja stranih kompanija zbog zagađenja koje stvaraju.

Solarne staze za bicikle se već koriste drugde u Holandiji. Put otvoren u sredu najduži je do sada, rekli su zvaničnici provincije Utreht.

Jedan od prvih koji su isprobali novu stazu, 11-godišnji Machiel van Leuven je rekao da je ona “bolja za životnu sredinu, ja više volim da su solarni paneli na stazi za bicikle, nego na poljima”.

IZVOR: Kurir.rs / Beta

Komentari