Pogledajte kako izgleda solarna biciklistička staza

, / 13.11.2014
Holandija je danas predstavila prvu solarnu biciklističku stazu na svetu, revolucionarni projekat koji bi u doglednoj budućnosti, po rečima ljudi koji stoje iza ove inovacije, omogućio punjenje električnih bicikala i automobila na celoj putnoj mreži u zemlji.

Nazvana “SolaRoad”, biciklistička pista je sagrađena na dužini od 70 metara, u gradu Kromeni, severno od Amsterdama.

Podloga koja proizvodi električnu energiju sadrži fotonaponske ćelije od kristalnog silicijuma koje su ugrađene u betonske ploče. Preko njih je nanet zaštitni sloj koji odbija kišu i prljavštinu sa površine kako bi se osigurala maksimalna izloženost sunčevoj svetlosti. Podloga je i neklizajuća kako bi se izbegli sudari.

1534674-sola-road-1

Tokom prvih 16 dana korišćenja, staza je proizvodila 140 kilovati na sat ili 140 ciklusa pranja veš mašine. Za sada se proizvedena struja usmerava u električnu mrežu, ali bi u budućnosti mogla da bude upotrebljena i za ulično osvetljenje i signalizaciju.
solarna-staza_660x330
Projekat je koštao oko tri miliona evra, uključujući troškove istraživanja i razvoja, navode u SolaRoad-u, odbijajući, međutim, da navedu cenu izgradnje po kilometru.

Izvor: 24SATA

Komentari