Biciklistička staza od reciklirane plastike puštena u rad u Holandiji

, / 04.10.2018
Kada se radi o održivom dizajnu i zelenoj gradnji, zemlja lala uvek je bila za okret točka ispred svih.

U gradiću Zvole, jednom od najzelenijih mesta u Holandiji, nedavno je puštena u rad nova biciklistička staza napravljena od odbačenih plastičnih proizvoda koji su kasnije prošli kroz proces reciklaže. U proizvodnji su se koristile stare plastične flaše, čaše za pivo iz kojih se pije na koncertima, kozmetička ambalaža i plastični nameštaj. Reciklirana plastika predstavlja 70% materijala korišćenog pri postavljanju staze duge 30 metara.

Zeleni putevi za brzu i bezbednu vožnju

Iako se ovaj pristup čini prilično inovativnim, istina je da staza za holandske bicikliste nije privi projekat ovog tipa. Kako smo i ranije pisali, u Holandiji je napravljen i prvi asfalt gde reciklirana plastika predstavlja 60% materijala, a koji je dosta čvršći od klasičnog asfalta.

Međutim, biciklistički projekat se razlikuje po tome što je napravljen od lakih prefabrikovanih delova i potom sklopljen na licu mesta. To znači da se ista ova staza može sklopiti bilo gde u svetu za samo nekoliko dana. Nadamo se da će ovdašnje biciklističke inicijative ova vest posebno obradovati…

Prednosti reciklaže plastičnog otpada

Staza od reciklirane plastike nosi sa sobom određene prednosti kao što su skupljanje kišnice, odnosno pojačana bezbednost od poplava. Takođe, i sama staza može da se reciklira i samim tim lako zameni jednom kada se pohaba.

Tehnologiju je razvila kompanija Wavin, a ostali učesnici u projektu su Mexichem, KWS i Total energy company. Projekat je još uvek u pilot fazi i ako se pokaže uspešnim, rukovodstvo grada najavljuje izgradnju novih staza po istom principu.

Kompanije koje učestvuju u projektu trenutno traže lokacije na kojima bi mogle da testiraju druge funkcije ovakvih staza kao što su potencijalna parking mesta, vozne platforme i trotoari. Idejno rešenje puta od reciklirane plastike pogledajte u narednoj mini-galeriji:


Izvor: gradnja.rs

Komentari