Proglašeno pobedničko rešenje konkursa „Držač za bicikle“

Udruženja Ciklo svet Srbija, Ulice za bicikliste i Mikser festival realizovali su konkurs „Držač za bicikle“ u cilju da ulice Beograda postanu prohodnijie za bicikliste, poboljšanja života sugrađana i posetilaca Beograda i uticaja na razvijanje kulture bicikliranja. Stručni žiri izabrao je pobedničko rešenje, „Čuvari“, autorki Jasne Drakulović i Katarine Živković, koje će biti postavljeno u Savamali, u bašti Mikser House-a i omogućiti efikasno obezbeđivanje ovih dvotočkaša, a u isto vreme doprineti afirmaciji i promociji biciklizma.

Učesnici konkursa ponudili su inovativna i funkcionalna rešenja, koja u isto vreme poseduju dozu kreativnosti i imaginacije. Jedan od kriterijuma žirija prilikom izbora pobedničkog rešenja bio je i dizajn koji se razlikuje od postojećih rešenja na principu „češlja“ koja oštećuju bicikl, kao i to da držač bude prikladan za parkiranje više bicikala istovremeno.

Po mišljenju stručnog žirija koji su činili: Ivan Puja (predsednik udruženja Ciklo svet Srbija), Uglješa Vrcelj (mašinski inženjer, konstruktor bicikala, Superdot), Smiljana Popov (rekreativni biciklista, novinar, Studio B),Aleksandra Popović (industrijski dizajner, član udruženja Ulice za bicikliste), Maja Lalić (arhitekta, osnivač Mikser festivala), najbolje rešenje među radovima pristiglih na konkurs je „Čuvari“, čije su autorke Jasna Drakulović i Katarina Živković.

Rešenje se, po mišljenju Smiljane Popov, po dizajnu najbolje uklapa u gradski pejzaž jer, pored toga što je funkcionalano, predstavlja i svojevrsnu skulpturu, dok su se Ivan Puja i Maja Lalić, saglasili da bi bilo interesantno kada bi siluete držača dobile lice istaknutih Savamalaca.

Držač za bicikle „Čuvari” sa potpisom autorki Jasne Drakulović i Katarine Živković će, zahvaljujući Mikseru, biti postavljenu bašti ispred Mikser House-a, u Karađorđevoj ulici, oplemeniti gradski pejzaž, omogućiti efikasno obezbeđivanje bicikala i ukazati na značaj i pozitivne efekte bicikliranja.

Šta vi mislite o pobedničkim rešenjima?

Izvor: Mikser.rs

Komentari