Pokrenuta inicijativa da Novi Sad postane Biciklograd

Nevladine organizacije okupljene oko projekta javnog zagovaranja “Novi Sad Biciklograd” traže od grada Novog Sada da donese Odluku o izradi Strategije o razvoju biciklizma.

U poslednjih nekoliko godina broj biciklistički saobraćaj u svetu beleži povratak na prvo mesto. Mnoge države ulažu znatna sredstva u njegov razvoj, a pojedini gradovi poput Hamburga su se opredelili za viziju grada u kome motorni saobraćaj postaje stvar prošlosti.
Novosadske sportske i nevladine organizacije koje se bave biciklizmom i saobraćajem okupljene oko projekta javnog zagovaranja “Novi Sad Biciklograd” složile su se da je biciklistički saobraćaj u Novom Sadu došao u fazu kada je neophodno postaviti  zvanične temelje njegovog dugoročnog razvoja. Ova mreža smatra da je postalo očigledno da se sve više sugrađana opredeljuje za bicikl kao prevozno sredstvo koje je zdravo, ekološki prihvatljivo, ekonomično i efikasno, a da su biciklisti i biciklistkinje sve više deo prepoznatljivog identiteta grada. Ovakav ishod je bio očigledan usled neodrživog razvoja motornog saobraćaja koji stvara buku, aerozagađenje, izaziva kolaps u saobraćaju, konzumira velike površine za parkiranje, čini zdravstvenu sliku stanovništva lošim i život u gradu nekvalitetnijim.

DSCF1414Upravo iz ovih razloga ova mreža organizacija pokrenula je inicijativu da u narednom periodu Skupština grada donese Odluku o izradi Strategije o razvoju biciklizma, kojim bi se dugoročno definisalo šta je to bitno u razvoju biciklističkog saobraćaja i rešavanju problema ove grupe učesnika u saobraćaju. Cilj organizacija je da se u stvaranju ove strategije bude uključena najšira javnost, institucije, komercijalni i nevladin sektor i da strategija obuhvati pitanja informisanja, edukacije, planiranja, razvoja i održivosti biciklističkog saobraćaja.  Sve organizacije članice mreže su saglasne da bi ovakva Strategija mogla da se izradi kvalitetno i na dobrovoljnoj bazi,  trošenja novca porekih obveznika. Zajednički zaključak je i da bi ovakav potez ujedno bio još jedan iskorak Novog Sada kojim bi prednjačio u Srbiji u razvoju biciklističkog saobraćaja.

Photo-2069Mrežu organizacija čine:

Novosadska biciklistička inicijativa, koordinator mreže
Biciklistički savez Vojvodine
Biciklistički klub Novi Sad
Udruženje za promociju bezbednosti saobraćaja
Udruženje za bezbednost dece u saobraćaju i
Udruženje Roditelj Novi Sad

Inicijativu je zvanično podržala Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije a finansijki je podržava Trag fondacija. Inicijativa “Novi Sad Biciklograd” je podržana i od strane građana, prikupljajući neočekivano na Facebook mreži oko 500 pratilaca za svega 48 sati.

Bajsologija.rs

Komentari