Prva Komisija za biciklizam u glavnom gradu

/ 21.02.2013
Sekretarijat za saobraćaj Grada Beograda i predstavnici biciklističkih udruženja formirali su prvu Komisiju za biciklizam u glavnom gradu.

Na osnivačkom sastanku bili su predstavnici udruženja “Ulice za bicikliste”, “Ciklosvet Srbija” i “Jugocikling kampanja”, zatim Biciklističkog saveza Srbije, Programa za razvoj UN (UNDP), Uprave Saobraćajne policije, Ministarstva za saobraćaj, preduzeća koje prioizvodi bicikle “Kapriolo” i trgovinskog preduzeća “Planet bajk”.

Na sastanku je najavljena i promena propisa da bi se u jednosmernim ulicama Beograda biciklistima omogućilo da idu u oba smera, saopštilo je Udruženje građana “Ulice za bicikliste”.

Sekretar za saobraćaj Bojan Bovan obavestio je učesnike sastanka da je odvojen deo sredstava za gradske parkinge za bicikle i da očekuje predloge za izgled i lokaciju tih parkinga.

Bovan je najavio i saradnju sa Parking servisom radi obezbeđivanja bezbednih parking-mesta za bicikle u garažama i na parkiralištima.

Udruženje građana “Ulice za bicikliste” je na sastanku uručilo gradskim vlastima spisak najvećih problema biciklističke infrastrukture u Novom Beogradu.

Neke od biciklističkih staza nisu dovršene kao što je bilo planirano, na nekim mestima nema pristupa stazi zbog visokih trotoara ili drugih prepreka, ponegde je na stazi stajalište za taksi, a negde staze nisu ni obeležene, drugde su baš na stazi za bicikle stubovi, kisoci, nadstrešnice za stajališta javnog prevoza ili se na stazi neprestano parkiraju automobili.

Udruženje je uručilo i predlog novih i dopunskih trasa biciklističkih staza, sastavljen na osnovu studije Konzorcijuma Beocikling.

bajsologija.rs

Komentari