Novosadska Biciklistička Inicijativa

/ 22.02.2013

Grupa građana “Novosadska Biciklistička Inicijativa” je oformljena posle protesta 2010. godine koji se desio povodom iznenadne i intenzivne akcije novosadske policije u kojoj je kažnjeno više stotina biciklista zbog vožnje bicikla u novosadskoj pešačkoj zoni.

Posle protesta došlo je do okupljanja akademski obrazovanih pojedinaca koji su na različite načine uključeni u svom profesionalnom radu u “biciklističke teme”. Među tim pojedincima su saobraćajni inženjeri, arhitekte, inženjeri zaštite životne sredine, kao i sportski radnici.

Budući da je konstantovana potreba za artikulacijom građanskih zahteva i problema u vezi biciklizma te prosleđivanje tih zahteva gradskoj upravi i javnosti, kao i činjenice za potrebom sinhronizacije pojedinačnih akcija vezanih za popularizaciju biciklizma koje su sve češće, javila se potreba za formiranjem udruženja, što se i dogodilo 18. septembra 2011. godine.

Udruženje građana “Novosadska Biciklistička Inicijativa” (NSBI) je NEZAVISNA (u svakom smislu te reči), nevladina, neprofitna organizacija, osnovana radi ostvarivanja ciljeva u oblasti unapređenja, razvoja i promocije biciklizma, zdravih stilova života, energetske efikasnosti i održivog razvoja.

bajsologija.rs

Komentari