Počinje treća sezona breveta u Srbiji

, / 27.03.2013
Prvi od pet ovogodišnjih breveta održaće se 6. aprila, a start je u Inđiji. Voziće se 205 kilometara po Sremu.

Start je u Inđiji ispred Doma kulture u 8 sati i 30 minuta. Voziće se 205 kilometara, a vremenski limit da bi se odvozala trasa je 13 sata i 30 minuta, odnosno do 22 sata.

Igor Ralić, iz Randonneurs Serbia, podseća da brevet nije trka već svojevrstan maraton u kojem je cilj odvozati zadatu rutu.

– Vremensko ograničenje jeste 13 i po sati. Međutim, nije greh ako neko kroz cilj prođe i posle. Prošle godine na brevetu od 600 kilometara jednom učesniku pred kraj nije išlo baš najbolje. Napravio je pauzu, odmorio se i zatim odvozao trasu probivši rok za neka tri sata. Bio je u fazonu “eto ja nisam uspeo”, na šta sam mu rekao da je i on pobednik kao i svi drugi jer je bio uporan i izdržao do kraja – priča Igor koji iza sebe ima odvozanih desetak breveta.

Saveti za one koji bi prvi put da voze brevet

Brevet Sremski 200 km 31.03.1012.

Start prvog brevete u 2012.

Kako kaže Igor, za učestvovanje na brevetu najvažni je biti psihički spreman, odnosno imati želju da se izdrži do kraja i ne tražiti najmanji razlog za odustajanje.

– Što se tiče tehničke strane najbitnije je da vam je bicikl pouzdan i udoban jer se vozi velika kilometraža. Najkraći brevet koji se vozi je dug 200 kilometara. Ovaj naš Sremski – Fruškogorski brevet, kako ga zovemo, se odvozi za 9 do 10 sati. To je uglavnom ravnica ali se tri puta prelazi preko grebena Fruške gore. Ima dovoljno uspona da se ne može reći da je baš ravna trasa i ako ne podesite bicikl kako valja biće vam teško – kaže Igor.

Poneti što manje stvari

– Generalno trebalo bi nosti što manje stvari. Ono što bi se moglo reći da je obavezna oprema jesto kombinovani ključ, ako se desi neki kvar. Bar jedna unutrašnja gumu i naravno lepak i flekice – preporučuje Igor.

Što se tiče hrane najbolje je snabdevati se usput.

– Uvek na trasi postoje prodavnice ili pumpe koje radi 24 sata, ali treba voditi računa da u svakom trenutku ne budete žedni ili gladni tako da uvek kod sebe treba imati neku čokoladicu i dovoljno tečnosti. Ja na svakih 100 kilometara, odnosno tri sata, osećam da nešto konkrento moram da pojedem bilo da je to burek ili neka palačinka – kaže Igor.

Koliko je popularan brevet u Srbiji?

Ovo je treća godina za redom da se organizuju breveti u Srbiji i osim ove biće organizovane još četiri vožnje.

– Na početku je bilo dosta entuzijazma. Na prvom brevetu je bilo 40 prijavljenih i potrefilo se da vreme bude baš loše. Na startu je bilo 6 stepeni. Međutim, kada smo stigli do Novog Sada počeo je da pada sneg i ljudi su se posmrzavali i onda odustali. Tada je taj entuzijazam malo splasnuo. Obično se za brevet od 200 kilometara prijavi oko 35 ljudi, za brevet od 300 kilometara oko 15, a za brevet od 400 oko 12 učesnika. Postoji i standardana ekipa, nas desetak, koji smo na svakom brevetu – kaže Igor Ralić.

Bane Grković

 

Komentari