Prvi brevet u 2013. – da li ste spremni za 225 kilometara

, / 08.03.2013
Sledeće subotu, 16. marta, će biti održana brevet trka 200k. Start je u Banja Luci.

Organizator ove međunarodne brevet trke je Randonneurs Srpska. Rok za prijavu je 15. mart u podne. Za brevet koji počinje u Banja Luci u 8 sati za sada se prijavilo jedanaest najhrabrijih.

Ruta kojom će ići trka duga je 225 kilometara i kretaće se: Banja Luka – Prijedor – Novi Grad – Kostajnica – Kozarska Dubica – Nova Topola – Banja Luka. Mogu se prijaviti svi amateri stariji od 18 godina, a mlađi samo pod uslovom da imaju saglasnost roditelja ili staratelja.

Randonneurs Srpska za ovu godinu planira još sedam trka, a prva ovakva trka u Srbiji u 2013. biće održana 6. aprila u organizaciji Randonneurs Serbia.

Šta su brevet trke?

Brevet trke nastale su u Francuskoj još 1891. godine, a od 2011. se voze i na našim prostorima. Cilj nije da se prvi stigne do cilja, već da se uopšte stigne do njega!  Dužine brevet trka su od 200 pa sve do 1400kilometara. U ovim trkama nema strategije niti agresivne vožnji prema drugim vozačima.

Vremenska ograničenja da se tigne na cilj zavise od dužine breveta pa tako mogu biti od 13 i po sati za 200 kilometara do 90 sati za brevet u dužini od 1200 kilometara. Učesnici brevet trke moraju da stignu na svaku kontrolnu tačku u okviru vremena njenog otvaranja i zatvaranja, samo kašnjenje usled više sile ili nepredviđenih okolnosti ih može „spasiti“ diskvalifikacije.

Brevet trka je zapravo borba sa sopstvenom izdržljivošću i vremenskim ograničenjima za zadate razdaljine. Vozi brzo, istestiraj svoje limite i sposobnosti, ali zapamti – TO NIJE TRKA!

Danilo Ćurčić/bajsolgoja.rs

Komentari