Počeo sa radom rent a bike u Čačku

/ 03.07.2018
U Čačku je zvanično počeo sa radom rent a bike. Čačanima je na raspolaganju 75 bicikala, a one se mogu izjamiti na pet lokacija u gradu: na taksi stanici, u Avenii lipa kod vrtića, kod vrtića Biseri na Ljubić Keju, preko puta Babića u Atenici ili u dvorištu upravne zgrade FK Borac. Bicikl mnogu iznajmiti samo punoletna lica, prvi put se potpisuje ugovor a svaki sledeći samo uz ličnu kartu. Sat korišćenja je 30 dinara, a dnevna karta staje 120 dinara.

-Grad Čačak je angažovao JKP Parking servis kako bi u našem gradu počeo da funkckioniše rent a bike. Trenutno imamo pet stanica, s tim da ćemo, ako se pokaže veliko interesovanje, širiti parkirališta. Cena po jednom satu je 30 dinara, odnosno za ceo dan promotivna cena je 120 dinara. Bicikl se može uzeti na jedoj stanici, a predati na drugoj. Na svakoj stanici postoji radnik koji će prihvatiti bicikl. Od 75 bicikala tri su elektrobicikli. Bicikle je isporučila firma Kapriolo, a održavaće ih čačanska firma Đomla, rekao je direktor JKP Parking servis Zoran Blagojević.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da cilj uvođenja rent a bike smanjenje zagađenosti u gradu, smanjenje saobraćajnih gužvi ali i promocija zdravih stilova života. On je podsetio da je Čačak grad sa najviše vozila u odnosu na broj stanovnika i da je funkcionisanje saobraćaja veliki problem. Kako je rekao, u toku je izrada saobraćajne strategije koja treba da da odgovor kako će funkcionisati javni saobraćaj u gradu.


-Danas počinje iznajmljivanje bicikala u našem gradu. Trudićemo se da to brzo uradimo stanice i u Atomskoj i Ovčar Banji i da turisti imaju mogućnost da ih koriste, bilo u rekreaciji ili obilasku područja. Mislim da su cene popularne jer nam je namera da se što više okrenemo ekologiji, da naši sugrađani manje koriste automobile. Znamo svi da saobraćaj u Čačku karakterišu velike gužve i ovo je jedan od načina da radimo na tome da ih eliminišemo. Očekujemo donošenje saobraćajne strategije grada Čačka koju rade eminenti stručnjaci Saobraćajnog fakulteta. Siguran sam da će ona dati neka rešenja kako da se smenje gužve i predvideti veći broj pešačkih i biciklističkih staza. Evropski gradovi počeli su da ograničavaju ulazak motornih vozila u centar grada. Slično i nas očekuje u skorijoj budućnosti. Izgradnjom Ulice 10 i probijanjem Sinđelićeve, strogi centar grada mora imati drugačiji režim saobraćaja, kaže Todorović.

Direktor Parking servisa i gradonačelnik pozvali su sve Čačane da čuvaju ovo javno dobro. Oni ne očekuju otuđivanje bicikli jer su specijalnog oblika, imaju GPS uređaj, ispisane reklame grada i Parking servisa.

-Optimista sam da će Čačani biti savesni i čuvati ovo javno dobro. Kada preuzmete bicikl dobijate i katanac kojim ga možete vezati ako ulazite u prodavnicu. Ako sve bude funkcionisalo kako treba sistem će se širiti i unapređivati, poručio je gradonačelnik.


Firma Kapriolo, koja je isporučila bicikle gradu nakon javnog poziva, donirala je jednu Jovanu Steviću, čačanskom matematičkom geniju koji je prošle godine bio u centru srpske javnosti jer je živeo u teškim uslovima.

-Svakodnevno vozim bicikl i to mi je jedan od hobija. Poklon od grada i Kapriola mi puno znači jer ću sadržajnije provesti raspust. Žao mi je što sugrađani slabo koriste bicikl za prevoz, gužve su ogromne a u Čačku svuda možete da stignete biciklom, kaže Jovan.

Izvor: ozonpress.net

Komentari