Planira se biciklistička staza od Novog Sada do Kovilja

, / 23.05.2019
Projektantska firma koju bude izabrao Grad imaće skoro godinu dana da pripremi celokupnu tehničku dokumentaciju potrebnu za izgradnju biciklističke staze od Novog Sada do Kovilja.

Ova staza biće deo velikog evropskog projekta pod nazivom “Eurovelo”, staze koja ide uz Dunav skoro celom dužinom u Srbiji, a spaja čitavu Evropu.

“Eurovelo” se sastoji od 15 ruta, mahom namenjenih cikloturistima, ali i građanima koji svakodnevno koriste bicikl u saobraćaju. Ukupna dužina mreže je 70.000 kilometara, dok se kroz Srbiju prostiru tri rute – 6, 11 i 13, ukupne dužine 660 kilometara (sa alternativama 1.100 kilometara). Staza Novi Sad – Kovilj deo je šeste rute i biće duga oko 16 kilometara. 

Ova staza ujedno će biti deo Nacionalne biciklističke rute i treba da omogući vožnju do Kovilja i Specijalnog rezervata prirode “Koviljsko-Petrovaradinski rit”, predviđeno je konkursnom dokumentacijom Gradske uprave za saobraćaj, koja traži projektantsku firmu.

Početak staze biće na nasipu, kod rafinerije, na lokaciji gde je planiran novi pešačko-biciklistički most preko kanala DTD. Početak staze u dužini od oko 3,5 kilometara već je pod asfaltom, a ostatak je potrebno uraditi.

Ponude zainteresovanih projektanata mogu da se pošalju do 17. juna. Radovi na projektovanju ove rute počeli su 2017. godine, ali nisu bili kompletirani.

Nedavno je završena i biciklistička staza od Begeča do Futoga, koja će se nastaviti prema Novom Sadu, a takođe je deo Eurovelo 6. Eurovelo 6 kreće iz Francuske i završava se u Rumuniji.

Izvor: www.021.rs      Autor: Gorica Nikolin – gorica@021.rs

Komentari