Održana 51. Kritična masa pod nazivom “Šta će biti sa stazom?”

Više od 800 biciklista je danas protestovalo na delu biciklističke staze između Brankovog i Starog savskog mosta gde je planirana "ogledna" promenada Beograda na vodi.

Prema najavama gradonačelnika Siniše Malog, izgradnja ove promenade je već trebalo da počne, ali javnosti nisu dostupni planovi pa ni kako će biti regulisano kretanje biciklista, odnosno kuda će oni biti preusmereni za vreme radova, podseća se u saopštenju udruženja Ne da(vi)mo Beograd.

Oni naglašavaju da je takođe nepoznato i kako će u sklopu promenade biti rešena biciklistička staza zbog čega biciklistička udruženja strahuju da to može dovesti do situacije da zbog nepostojanja izdvojene biciklističke staze ne može voziti bicikl od velikog broja pešaka.


Biciklisti su uputili zahtev gradskoj upravi da se objave planove za izgradnju promenade. Takođe, zahtevaju da se za vreme radova napravi najkraći mogući bajpas kroz okolne ulice sa odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom i plastičnim barijerama, i da se na promenadi projektuje fizički odvojene biciklistička i pešačka staza, kao što je i sad slučaj“, ističe se u saopštenju.

Protest su organizovali beogradska biciklistička udruženja: Ulice za bicikliste, Ciklo svet Srbija, Jugo cikling kampanja, Bajsologija, Beociklizacija i IBikeBelgrade.

Izvor: rs.n1info.com      Foto: Ulice za bicikliste / Bajsologija

Komentari