51. Beogradska Kritična masa – “Šta će biti sa stazom?”

Sutra, sa početkom od 17h u Beogradu se održava Kritična masa pod nazivom "Šta će biti sa stazom?" Zbog najavljene izgradnje promenade u sklopu projekta "Beograd na vodi" postoji opasnost da biciklisti i biciklistkinje Beograda ostanu bez jedine i najprometnije staze sa strane starog grada koja spaja Dorćol i Adu Ciganliju. Dođite da zajedno postavimo pitanje šta će biti sa stazom i da skrenemo pažnju na važnost ove staze za razvoj bicikliranja u gradu.

Nakon izjava gradskih zvaničnika u medijima i napisa u štampi prethodnih par nedelja, postavljamo pitanje šta će biti sa biciklističkom stazom duž desne obale Save, a u kontekstu izgradnje projekta “Beograda na vodi”. Gradonačelnik Siniša Mali izjavio je da će “ogledna” promenada između Brankovog i Starog savskog mosta biti završena u avgustu i da je njena dužina 300 metara. Prema njegovoj izjavi, sadržaće biciklističku stazu, ulični mobilijar i dečija igrališta, a radovi bi trebalo da otpočnu svakog dana.


Ono što zbunjuje bicikliste koji svakodnevno saobraćaju ovom najposećenijom i najprometnijom biciklističkom gradskom trasom Beograda, koja spaja Dorćol i Adu Ciganliju je što se nigde ne može pročitati kakav je tačan plan gradskih vlasti za ovaj pojas, i za alternativnu rutu dok deo staze bude u rekonstrukciji?

Očekujemo da Grad Beograd na novoj promenadi obezbedi razdvojenu biciklističku stazu na kojoj se neće mešati pešački i biciklistički saobraćaj, a dok radovi traju tokom leta, da obezbedi odgovarajući i najkraći mogući bajpas koji će nadomestiti tih 300 metara staze!

DOĐI I TI, DA NAS BUDE ŠTO VIŠE! NE DAMO STAZU!

Komentari