Održana 42. Kritična masa

Više od 400 biciklista Beograda je na poziv Udruženja "Ulice za bicikliste" izrazilo nezadovoljstvo zbog zapuštenosti Pančevačkog mosta.

Redovnu masovnu mesečnu vožnju, “Kritičnu masu”, održanu u Beogradu po 42. put, počeli su s Trga Republike i otišli do Pančevačkog mosta, a završili je bučnim skupom ispred sedišta Gradske uprave.

Ukazali su da vlasti godinama ne popravljaju oštećene trotoare na Pančevačkom mostu i pristupne staze, iako taj most svakodnevno koriste pešaci i biciklisti, na putu na posao i s posla.

“Ne tražimo kapitalne investicije, već redovno održavanje”, navelo je udruženje “Ulice za bicikliste”, dodavši da oznake pred Pančevačkim mostom koji je deo međunarodne biciklističke rute “EuroVelo 6”, usmeravaju i strance da idu propalim trotoarima.

Zbog skupa Pokreta “Dveri” u centru Beograda, odustalo se od protestne vožnja do Trga Slavija gde je trebalo da biciklisti izraze negodovanje zbog toga što najavljena rekonstrukcija tog trga predviđa povećanje protoka automobila nauštrb pešaka, biciklista i javnog prevoza.


Taj svoj stav i zahtev za uključivanje biciklističke infrastrukture u buduću rekonstrukciju Trga Slavija, biciklisti će ispred sedišta gradske uprave u Ulici 27. marta 43-45 izraziti u utorak, 30. septembra, u 13:00 sati, kada je zakazana javna sednica o “Nacrtu plana detaljne regulacije Trga Slavija”.

“Kritična masa” se, kao redovna mesečna masovna biciklistička vožnja, održava u više od 300 gradova sveta, radi ukazivanja na probleme biciklista u saobraćaju. U Beogradu se održava svake poslednje subote u mesecu i kreće uvek u 17 sati s Trga Republike.

Izvor: B92.net

Komentari