OD POLOVNIH DO NOVIH Evo KOLIKO KOŠTAJU BICIKLI u Novom Sadu: U ponudi i čuvene “ponike”, cene variraju, ali tu su i SUBVENCIJE

Iako za Vojvođane važi da je bicikl aktuelno prevozno sredstvo tokom sva četiri godišnja doba, od prvih prolećnih dana ih ipak odjednom mnogo više ima širom ravne Vojvodine. Možda baš zato što se biciklom u Vojvodini svuda može krenuti i stići vrlo brzo. Ali u susret baš "biciklističkkim" mesecima, raspitali smo se po ravnici koliko vam zapravo novca treba ukoliko sada kupujete bicikl, kako za vas, tako i za najmlađe članove porodica.

Kako izabrati najbolji bicikl?

Pretpostavlja se da u Novom Sadu ima oko 40.000 aktivnih biciklista, kao i da se taj broj tokom pandemije povećao za još oko 10.000 njih. I tu se ne misli samo na one koji povremeno voze ove dvotočkaše, već sada i na ozbiljnu kulturu održavanja i ulaganja u bicikle. Stoga je i predlog Novosadske biciklističke inicijative za subvencionisanje za kupovinu bicikala brzo naišao na odobrenje Grada, pa je Novi Sad tako postao i prvi grad koji je građanima omogućio bespovratna sredstva za kupovinu bicikala.

Dobra vest za Novosađane je da svega pobrojanog, ima u Novom Sadu, od biciklističkih centara i radnji, servisa i prodavnica dodatne opreme, do kupovine polovnih ili uveženih bicikala ukoliko ga baš poželite kupiti prilikom nedeljne posete Najlon pijaci. A upravo tako kreću se i cene bicikala. Ali Trifković podseća da na nekoliko stvari ove godine treba obratiti pažnju.

– Ponuda bicikala je vrlo šarena i u ovom trenutku bi trebalo da svako može da nađe za sebe ono što traži, za sport, prevoz stvari ili vožnju po gradu. Međunarodni proizvođači i lanci snabdevanja su se delimično oporavili od pandemijskih problema. S obzirom na ekonomske izazove, pitanja životne sredine i probleme koji pogađaju auto-industriju i tržište nafte, očekujem da ove godine potražnja za trotinetima, biciklima i električnim biciklima bude velika.

Iako servisi po različitim cenama servisiraju i prodaju bicikle, sugerišem svima da godišnji servis bicikla urade što pre, kako bi izbegli najveće gužve. Protekle godine dočekali smo situaciju da se servisi bicikla čekao i po dve nedelje. Bilo da kupujete polovan ili nov bicikl, električni ili običan, gradski ili sportski, bitno je da bicikl bude ispravan. Nabavite svetla i zvonce, na bicikl stavite katadioptere i budite sigurni da su kočnice u dobrom stanju i spremni ste za novu sezonu – podseća Trifković.

Novosadske cene bicikala

Obilazeći mnogobrojne novosadske biciklističke radnje, može se govoriti o donekle prosečnim cenama. Primera radi, ženski gradski bicikl može se naći za 25.999 dinara, dok gradski ženski bicikl sa 6 brzina košta 30.499 dinara.

Sa druge strane, ima dvotočkaš sa 6 brzina i po ceni od 29.890 dinara, a kao i bez brzina ali sa sve popularnijom korpom po ceni od 23.490 dinara. Neki od najjeftinijih modela koštaju oko 17.500 dinara.

Kada je reč o muškim biciklima, izbor je takođe velik, a neka srednja cena im je oko 40.000 dinara. Dečji bicikli se kreću od 12.500 do 30.000 dinara.

Sve popularnije “retro” bicikle ili one koji podsećaju na nekadašnji Poni bicikl u Novom Sadu možete pronaći po cenama od 16.500 dinara. Sa druge strane, ozbiljni vozači bicikala koji se upućuju njima ka Fruškoj Gori i drugim destinacijama, uglavnom za svoje dvotočkaše i dodatnu opremu izdvajaju od 500 pa do nekoliko hiljada evra. A specijalizovane radnje u Novom Sadu su uglavnom opremljene svime što im je potrebno.

Cene bicikala i opreme na novosadskim pijacama su znatno manje u odnosu na one u radnjama, ali isto tako uglavnom nemaju garanciju.

I u Zrenjaninu široka ponuda

Grad u kome takođe važi da se bicikli ne voze samo kada to baš nije bezbedno usled vremenskih prilika je Zrenjanin. I na njegovim ulicama u zaista svim delovima grada, uvek ćete videte bicikliste na delu. Zrenjanin ima in eke višedecenijske porodične biciklističke radnje, kao i tržne centre i pijacu na kojima možete kupiti bicikl u skladu sa mogućnostima. Oko cena smo se informisali kod iskusnog lokalnog prodavca i servisera A.S. koji takođe kaže da prvo treba da znate kakav bicikl i za šta želite da kupite.

– Ako ste odrasla osoba, cene da kažemo klasičnih ženskih ili muških bicikala kreću se od 19 990 dinara pa do preko 22.990 dinara koliko koštaju oni sa nekim dodacima. Cena popularnih brzinca (mtb, city i slično) takođe kreće od od 19.990 dinara. Bicikli malo ozbiljniji za rekonstrukciju koštaju od 24.990 pa do 29.990 dinara i uglavnom se koriste za početnu rekreaciju, dok ćete za bicikl za višekilometarske vožnje van grada morati da spremite preko 37.000 dinara. Za prvi dečiji bicikl mahom bake i deke moraju izdvojiti od 11 000 pa do nekih 16.000 dinara, dok bicikli za malo starije osnovce koštaju oko 18.000 dinara – kaže naš prodavac.

Umesto kupovine, bicikl u Novom Sadu možete iznajmiti

Novosadski “Parking servis” godinama već ima i uslugu rentiranja bicikala, pa ćete uskoro ponovo moći iznajmiti bicikl na čak 15 lokacija u gradu. Za svega nekoliko hiljada dinara možete kupiti godišnju kartu sa kojom se svaki dan bicikl može besplatno koristiti određeni broj sati.

I za kraj, novoj biciklističkoj sezoni ako tako možemo reći, dodajemo i zanimljivot da je Novi Sad 2018. zvanično postao grad sa najviše biciklista zimi koji idu na posao.

IZVOR: blic.rs

Komentari