Kritična masa u petak vozi kroz galaksiju

Tradicionalna biciklistička vožnja kroz Novi Sad, "Kritična masa", održava se ovog petka 42. put.

Vožnja počinje iz Limanskog parka, a ruta ovog meseca vodi bicikliste nasipom kraj Dunava do Veternika, da bi se posle 12 kilometara vožnje Bulevarom patrijarha Pavla vratili do Limanskog parka. To znači da će cela vožnja trajati oko 14 kilometara.

Kako za 021 kaže predsednik Novosadske biciklističke inicijative Marko Trifković, broj 42 je mnoge učesnike podsetio na naučno fantastični satirični roman Daglasa Adamsa “Autostoperski vodič kroz galaksiju”, u kojem vanzemaljci ruše Zemlju da bi napravili prostor za izgradnju svemirskog autoputa. Pritom svi svemirski autostoperi obavezno nose peškir, a kompjuter koji je osmišljen da pruži odgovor na pitanje o životu, svemiru i svemu ostalom daje nakon 7,5 miliona godina svoj konačan odgovor – 42.

Neki učesnici su, dodaje Trifković, najavili da će poneti peškire na vožnju. Posetioce željne produžetka zabave očekuje i afterparti u Kineskoj četvrti u 18 časova, a u u organizaciji udruženja DOM B-612. To je samo deo dešavanja.

“EU Info Point se priključio biciklistima i najavio podelu materijala i zaključenje Evropske nedelje mobilnosti upravo kroz Kritičnu masu. Pridružiće se i zanimljiv ‘cikloputnik’ koji u odelu superheroja putuje po svim kontinentima na biciklu. Zove se Supercycling Man, a njegovo pravo ime je Vil Hodson”, kaže Trifković.

kriticna_masa42Biciklisti će ovom prilikom proći sledećim ulicama: Bulevarom despota Stefana, Balzakovom, 1.300 kaplara, Ribarskim ostrvom, Podunavskom, Veterničkom, Novom 1, Novosadskim putem, Bulevarom patrijarha Pavla, Bulevarom cara Lazara i Šekspirovom ulicom.

Iako je najavljeno malo lošije vreme, Trifković kaže za naš portal da to nije problem.

“To je samo dodatni ‘začin’ i izazov našoj vožnji”, smatra on.

Događaju se možete priključiti preko Fejsbuka OVDE, a na Tviteru pratite događaj putem haštagova #nscriticalmass i #KritičnaMasa.

Izvor: 021.rs

Komentari