Saradnjom do južnobanatske biciklističke staze

, / 17.06.2015
Biciklistička staza kroz južni Banat, čija se izgradnja planira, koristiće i deo postojećih biciklističkih staza eurovelo 6 i 13. Kroz Pančevo bi se koristila deonica biciklističke staze eurovelo 6, s tim što bi deo išao kroz Gradsku šumu. Na taj način bi se dobila ruta koja bi bila zanimljiva i lokalnim ljubiteljima biciklizma.

Biciklistička staza „Južni Banat“ trebalo bi da bude dugačka oko 160 kilometara i da obuhvati Grad Pančevo i opštine Kovin, Vršac i Bela Crkva. Za planiranje ove nove biciklističke staze iskorišćene su i već postojeće eurovelo 6 i 13. To znači da za uređenje i izgradnju pojedinih delova nisu potrebna velika sredstva, kaže Jovan Eraković iz Danube Compentence Center-a. Do Pančeva je potrebno samo urediti postojeću trasu eurovelo 6, koja ide od Pančevačkog mosta nasipom do Pančeva.

– Druga stvar na koju smo se skoncentrisali bila je da napravimo i lokalnu rutu u ataru pančevačke šume koju bi mogli da koriste lokalni biciklisti, a koja bi sa ostatkom banatske staze bila zanimljiv motiv i razlog ljudima da izađu i da se provozaju biciklom više nego što su to ranije činili, kazao je Jovan Eraković.

Od Pančeva biciklistička staza bi preko Starčeva i Omoljice dalje išla prema Kovinu. Grad je u prethodnom periodu već planirao sredstva za sređivanje biciklističke staze od Vojlovice do Starčeva i Starčeva do Omoljice. Ali ovakvi projekti su skupi i ne mogu se uraditi bez pomoći i udruživanja, kaže Aleksandar Farkaš, član Gradskog veća zadužen za sport.

– Jedni način da se takva staza kroz Pančevo završi jeste da se napravi zajednička saradnja sa regionalnim centrima, odnosno lokalnim samoupravama, i da se traži novac od IPA i drugih međunarodnih fondova. Značaj za Pančevo cele ove priče je veoma veliki i mi smo se uključili zato što sami ovo ne možemo da završimo. Procenjena je velika vrednost ovog projekta i nekoliko godina je potrebno da se uradi, tako da je ovo jedini način da Pančevo dobije kvalitetnu biciklističku stazu, rekao je Aleksandar Farkaš, član Gradskog veća.

Izgradnja biciklističke staze „Južni Banat“ otvara mogućnost otvaranja Grada prema turističkom tržištu u Beogradu, smatra Branislav Rovčanin, direktor Turističke organizacije Pančevo.

– Deonica od Pančeva do Beograda je možda i najrealnija. Ne zahteva velika ulaganja jer je taj deo nasipa u dobrom stanju. Smatram da je u nekoj perspektivi to najbitnije, ne omalovažavajući i ne zapostavljajući otvaranje ka drugim opštinama južnobanatske regije, Srbije i Rumunije. Smatramo da je izuzetno bitna ova staza za turističku budućnost Pančeva i povećanje turističke ponude, rekao je Branislav Rovčanin, direktor TOP-a.

Izgradnjom biciklističke staze „Južni Banat“ dobio bi se efikasniji biciklistički saobraćaj, ali bi došlo i do razvoja sporta, turizma, ali i sveobuhvatnog ekonomskog razvoja, smatra Irena Živković, direktorka Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj Banat. Sada, kada je urađena projektna dokumentacija, može se konkurisati kod Ministarstva turizma za sredstva koja bi bila utrošena za izradu studije izvodljivosti, koja bi bila završena do kraja ove godine, što bi omogućilo da se učestvuje na različitim konkursima i za sredstva EU.

– Kada bismo u ovom trenutku odradili sve ono što smatramo da je potrebno da se gradi i zgradi, sigurno pričamo o milionima evra. Naravno, ne možemo računati na to da staza može da se uradi za mesec ili pet. Moramo računati na neki dugoročniji period. A ono što je u ovom periodu najvažnije jeste da imamo kompletnu dokumentaciju, koja podrazumeva i skuplju i jeftiniju varijantu, odnosno dokumentaciju da lakše dođemo do sredstava. Cilj nam je da to uradimo do kraja godine, rekla je Irena Živković, direktorka RCT-a Banat.

Inicijator celog projekta je Ministarstvo omladine i sporta zajedno sa Granskim biciklističkim savezom Srbije.

– Ovde smo napravili prvu vidljivu sponu između interesa svih lokalnih zajednica i interesa razvoja sporta koji je zapisan u svim planskim dokumentima. Ovo je nešto što je nama dalo za pravo da nastavimo sa aktivnostima pokretanja zajedničkih lokalnih interesa, jer samo prekogranični i regionalni programi su aktivnosti koje Srbiji mogu da donesu mnogo više evropskih para nego pojedinačni projekti, rekla je Marija Mitić iz Ministarstva omladine i sporta.

Ukupna vrednost izgradnje biciklističke staze kroz južni Banat procenjuje se na više miliona evra, s tim što će se finansirati iz republičkog budžeta, budžeta lokalnih samouprava, ali mnogo više iz evropskih fondova, koji rado podržavaju ovakve projekte.

Izvor: rtvpancevo.rs

Komentari