Jaguar predstavio sistem za detekciju bicikala i motocikala

Jaguar Lend Rover je prethodnih meseci prikazao nekoliko modernih sigurnosnih sistema poput providne haube i bočnih stubova, a sada je britanski proizvođač automobila predstavio sistem za detekciju bicikala i motocikala koji se u proizvodnji očekuje u skorijoj budućnosti.

Nova tehnologija se zove “Bike Sense” i podrazumeva detekciu motocikala i bicikala u blizini automobili, ali i upozorenja vozaču na njihovo prisustvo.

Kako bi vozaču skrenuo pažnju na potencijalnu opasnost, “Bike Sense” sistem koristi svetlosne i zvučne signale koji daju jasnu informaciju iz kog smera se pojavljuje vozilo.

jaguar-land-rover-bike-sense-bicycle-and-motorcycle-detection-system_100497860_l-1024x540

Na primer, sistem je programiran da proizvede zvuk zvonceta bicikla ili trube motora iz zvučnika koji je u smeru iz koga se vozilo pojavljuje pa vozač automobila dobija jasnu sliku prostora oko sebe. Kako se bicikl ili motor bude približavao, sedište Jaguara će blago “potapšati” vozača po ramenu i na ovaj način ga dodatno upozoriti na prisustvo dvotočkaša u blizini automobila. Ako vozač ni nakon ovoga ne reaguje, na komandnoj tabli i stubovima prozora se pojavljuje svetlosno upozorenje.

1421684467019-hjmazd36xesl-700-80

U slučaju da sva ova upozorenja prođu neprimećena, papučica gasa će početi da vibrira i na taj način spreči nesreću.

jaguar-land-rover-bike-sensor-designboom06

xjaguar-land-rover-bike-sense-6.jpg.pagespeed.ic.UmCs4ZyRbdK1_R9FiPQI

“Bike Sense” tehnologija ima i druge prednosti. Senzori mogu da detektuju pešaka ili biciklistu koji pokušavaju da pređu put iako su zaklonjeni uparkiranim vozilom, ali i spreče otvaranje vrata ako se ona nalaze na putu nadolazećeg bicikliste.

Izvor: mojauto.rs

 

Komentari