Iznajmljivanje bicikala sve popularnije

Iznajmljivanje bicikala „NS bajk“ sistema u Novom Sadu i u ovoj sezoni pokazuje da je taj način prevoza u gradu u potpunosti prihvaćen – kaže portparol „Parking-servisa” Radovan Jeknić.

Do sada, taj sistem je registrovao više od 11.000 iznajmljivanja, a urađeno je gotovo 400 novih korisničkih kartica.

Po njegovim rečima, još uvek se ne može oceniti da li je ova sezona, koja je otvorena početkom aprila, bolja od prethodne, jer se ne zna koliko će trajati. Ako vremenski uslovi budu kao lane, kada su Novosađani bicikle vozili i u novembru, ovogodišnja sezona će, tvrdi on, sigurno biti više nego dobra.

Tokom „Egzit” festivala, kako kaže naš sagovornik, iznajmljivanje bicikala je bilo uobičajeno, a registrovano je desetak stranaca koji su u tom periodu koristili uslugu rentiranja dvotočkaša. Ipak, kako dodaje, ne postoji pravilo po kojem u određenim danima bude više ili manje iznajmljivanja nego inače.

– Građani iznajmljuju bicikle i u toku prepodneva, ali isto tako i u večernjim satima – objašnjava Jeknić. – Očigledno da sve zavisi od potrebe kada će se odlučiti za taj alternativni prevoz.

bic008v

Na novosadskim biciklističkim stanicama popularni dvotočkaši iznajmljuju se na sat, po 20 dinara, i na ceo dan, po 100 dinara. Po rečima Radovana Jeknića, u pravilniku nije predviđeno iznajmljivanje na više dana jer se bicikl može iznajmiti svakog dana na bilo kojoj automatizovanoj stanici u gradu, a tim načinom iznajmljivanja svi korisnici su u ravnopravnom položaju i imaju isti broj vozila na raspolaganju. Prilikom iznajmljivanja, ne postoji mogućnost zaduženja nekog posebnog mehanizma za zaključavanje jer se, kaže naš sagovornik, podrazumeva da se bicikli iznajmljeni na jednoj stanici mogu ostaviti na drugoj u nekom drugom delu gradu.

„Parking-servis“ je do sada u različitim delovima grada izgradio 12 biciklističkih stanica „NS bajk” sistema: kod Spensa, kod glavnog ulaza na Štrand, kod Železničke stanice, u Kampusu univerziteta, kod Srpskog narodnog pozorišta, u ulicama Rumenačkoj, Jovana Dučića, Balzakovoj, na uglu Podgoričke i Narodnog fronta, u Preradovićevoj ulici u Petrovaradinu i na Beogradskom keju. Poslednja u nizu otvorena je stanica na Detelinari, na uglu ulica Kornelija Stankovića i Milenka Grčića, a, kako kaže Jeknić, za sledeću godinu je planirana još jedna nova stanica. „Parking-servis”, kaže on, planira otvaranje te stanice na početku sledeće sezone, kao što je bio slučaj i ove godine.

Izvor: Dnevnik.rs

Komentari