Manje krađa bicikala nego prošle godine

NOVI SAD - U Novom Sadu od početka ove godine ukradeno je 38 bicikala ili 10 puta manje, nego u istom periodu lane. U Policiji to objašnjavaju uvođenjem registra ukradenih dvotočkaša i patrola na biciklima.

Niko ne treba da se začudi, ako ga policija zaustavi i zatraži da pokaže serijski broj bicikla. Vrlo brzo se, kroz postojeću bazu podataka, utvrđuje da li je bicikl ukraden. Od 38 ukradenih ove godine, pronađeno je četiri.

“Kada se desi krađa bicikla, a imamo njegov serijski broj, to značajno pomaže u njegovom pronalaženju. Ranije se dešavalo da nam opljačkani građani prijave samo marku i boju bicikla, pa je teško da ga nađemo. Zato preporučujemo da se zapiše i fotografiše serijski broj bicikla. Time ga ubacujemo u sistem i bitno povećavamo mogućnost pronalaženja”, kaže Đorđe Sokić iz Policijske uprave Novi Sad.

Savetuje se da se bicikli ostavljaju na za to predviđenim i osvetljenim mestima, ako je moguće i pod video-nadzorom. I da se obavezno zaključavaju.

“Kao prodavac savetujem da se uzimaju što kvalitetniji katanci, da bi se, na neki način, sprečila krađa. Ali, nažalost, po mom mišljenju, ne postoji nijedan katanac koji će da spreči krađu, ali može da je oteža ili uspori i navede lopova da odustane”, kaže Ivan Arpaš.

Katanci koštaju od 2.000 do 15.000 dinara. A bolje imati bilo kakav nego nikakav. Sezona iznajmljivanja gradskih bicikala neće početi pre aprila. To ne znači da Vaši dvotočkaši ne mogu ranije da napuste biciklane, terase i podrume. Ali probajte da ih zaštitite od krađe.

Izvor: rtv.rs

Komentari