Cikliranje bicikli dostupni za iznajmljivanje

/ 28.05.2013
Zahvaljujući zalaganju "Beociklizacije", ukupno 5 bicikala koji predstavljaju prototip sistema javnih bicikala za grad Beograd izrađenih u okviru projekta "Cikliranje" koji sprovodi Inicijativa za održivu urbanu mobilnost, od sada su dostupni za iznajmljivanje u Bike Info Centru.

Ovi bicikli do sada su služili za promotivne aktivnosti projekta “Cikliranje” i nisu bili stalno dostupni za isprobavanje i korišćenje. Zahvaljujući zalaganju rukovodioca inicijative “Beociklizacija” i dobroj volji rukovodioca projekta “Cikliranje”, ovi plavi gradski bicikli preneti su u Bike Info Centar, Skender Begova ulica br. 15, naselje Dorćol.

U Bike Info Centru, ovi bicikli su našli dom, ali i profesionalni servis, zahvaljujući kome su svi bicikli dovedeni u potpuno ispravno stanje. Dva bicikla prvog prototipa opremljeni su sa tri brzine, zvoncem, kontra kočnicom, blatobranima i korpom ispred kormana. Tri bicikla novijeg prototipa opremljeni su takođe sa tri brzine, kontra kočnicom, parom klasičnih kočnica, blatobranima i ručicom za podešavanje visine sedišta. “Cikliranje” bicikle je moguće iznajmiti po pristupačnoj ceni od 200 dinara za ceo dan, što je optimalan iznos za održavanje i unapređenje ovih bicikala.
Ovo su po obliku rama gradski bicikli, koji omogoućavaju sedenje u uspravnom položaju, pa samim tim i udobniju vožnju, a pojednostavljeni menjač sa tri brzine omogućava savladavanje blažih uzbrdica (prva brzina), lakše manevrisanje prilikom čestog zaustavljanja zbog semafora i sl. (druga brzina) i brzu vožnju na ravnom (treća brzina). Za razliku od planinskih bicikala na koje su Beograđani i Beograđanke navikli, brzine na “Cikliranje” biciklima mogu se menjati i kada se pedale ne okreću. Jednostavnost korišćenja ovih bicikala doprinosi tome da više pažnje i koncetracije posvetite saobraćaju i okolini.
5929738_orig
“Cikliranje” je projekat u okviru koga je bilo zamišljeno da se na osnovu donacija i sponzorskih ugovora sa zainteresovanim stranama prikupi neophodni kapital za nabavku opreme za uspostavljanje sistema javnih bicikala na više stanica u gradu. Celokupna oprema bi bila ustupljena na korišćenje GSP, koji bi rukovodio operativnim delom projekta a za uzvrat prikupljao sredstva od pretplate i korišćenja sistema. Grad je trebalo da pruži neophodnu logističku podršku, te obezbedi zemljište za postavljanje stanica, međutim zbog nedostatka političke volje ili nedostatka želje za inovacijom, do danas ova ideja nije realizovana. Jedan od glavnih ciljeva ovakvog projekta jeste podstrek razvoju biciklističke infrastrukture, odnosno biciklističkih staza na teritoriji Grada Beograda, što bi moralo da prati širenje sistema “Cikliranje”.
Pogledajte nekoliko fotografija “Cikliranje” bicikala ispred Bike Info Centra. Bike Info Centar je mesto gde se možete okrepiti i popiti piće, gde se možete informisati o gotovo svim biciklističkim dešavanjima i aktivnostima u gradu, i to svakog dana od 12 do 21h. Ukoliko želite, svoj bicikl možete ostaviti na čuvanje u prostorijama Bike Info Centra ili pak unajmiti jedan od plavih “Cikliranje” bicikala.

Izvor: Beociklizacija

Komentari