GRAD NA DVA TOČKA: Dobro došli u Amsterdam, biciklistički raj

/ 10.10.2013
Bicikl je u Amsterdamu ono što je krava u Indiji: svetinja! Godine 2006. u njemu je bilo 465.000 bicikala - neverovatna brojka ako imate u vidu da ima 820.256 žitelja. Stoga ne čudi što se ovaj grad smatra svetskom prestonicom biciklizma

Ako mislite da je prestonica Kraljevine Holandije (da, dobro ste pročitali – napisali smo prestonica; u Hagu se nalazi sedište Vlade, ali je grad fudbalskih “kopljanika” sa Arene zvanično glavni grad) poznata samo po kvartu crvenih fenjera i legalnoj prodaji trave, “veselih” kolačiča i “magičnih” pečuraka – prevarili ste se.

Amsterdam je grad žive kulture i tradicije koji pleni svojom severnjačkom arhitekturom na obalama reke Amstel koja je ime dala ne samo najpoznatijem svetskom pivu već i samom mestu o kome danas pišemo, grad koji ima da ponudi mnogo više od narko-turizma.

Dobrodošli-u-Amsterdam-biciklistički-raj-16

Jedan od najzanimljivijih aspekata ovog bisera na nizozemskim kanalima, “Venecije severa”, svakako je gotovo fanatična posvećenost njegovih stanovnika biciklizmu.

Bicikl je u Amsterdamu ono što je krava u Indiji: svetinja! (Policija ove metropole možda se ne bi složila sa nama, s obzirom na to da je samo 2005. godine u njoj ukradeno 54.000 bajseva.)

Dobrodošli-u-Amsterdam-biciklistički-raj-10

Prema podacima iz 2006. godine, u njemu je bilo 465.000 bicikala – neverovatna brojka ako imate u vidu da ima 820.256 žitelja. Preko 60 odsto putovanja Amsterdamci vrše ovim prevoznim sredstvom.

Dobrodošli-u-Amsterdam-biciklistički-raj-11

Stoga ne čudi što se ovaj grad sa pravom smatra svetskom prestonicom biciklizma.

Izvor: Telegraf

Komentari