Evropa ima biciklističku stazu koja spaja Crno more sa Atlantikom!

, / 15.07.2019
Da li ste znali da Evropa ima biciklističku stazu dugu 3.653 km, koja spaja Crno more sa Atlantikom?

Tokom ovog neobičnog biciklističkog izleta, u toku jedne ture prošli biste kroz 10 zemalja i vozili bicikl kraj šest evropskih reka. Ukoliko odlučite da se upustite u ovu avanturu, iz sedišta ćete videti mnoge vrhunske atrakcije – recimo, deltu Dunava u Rumuniji ili dolinu Loare u Francuskoj.

Biciklistička trasa prolazi kroz Francusku, Švajcarsku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Rumuniju i Bugarsku. Spaja rumunski grad Konstanca sa francuskim gradom Nanti i prolazi, na primer, kroz Bukurešt, Novi Sad, Osijiek i Bratislavu, kroz Pasau, Regenzburg i Bazel. Uživaćete i u predivnim metropolama kao što su Beč, Budimpešta ili Beograd, a sve ćete to doživeti ako krenete trasom EuroVelo 6.

Tokom vaše avanture preporučujemo vam da posetite sledeća mesta:

Trasa u Nemačkoj otkriva jedno od najboljih mesta – katedralu u Ulmu, koja je najveća evangelistička crkva u Nemačkoj i najviša crkva na svetu. Njena kupola je visoka 161 metar, a preživela je i bombardovanje tokom Drugog svetskog rata.

U Nemačkoj turiste privlači i srednjovekovni grad Regenzburg sa svojim slavnim Hramom Svetog Petra. Napravite pauzu u mađarskim banjama Rudaš, Kirali i Sečenji i posetite grad Estergom, gde su nekada krunisali kraljeve i gde je do danas sačuvana bazilika Mađarske. Provedite trenutak i u šarmantnom švajcarskom gradu Štajn am Rajn sa njegovim tipičnim muralima na kućama.

EuroVelo će vas provesti i kroz prirodne lepote − prođite kroz Gvozdenu kapiju, klisure na Balkanu kojim protiče Dunav. Uživajte u pogledu na Bodensko jezero, koje se istovremeno nalazi u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj i na kom ne postoje nikakve zvanične granice.

Ne zaboravite da posle puta posetite spomenike Uneska − Francuska nudi kraljevski dvorac Šambor, koji je jedan od najpoznatijih u zemlji i citadelu u gradu Bezanson, koji očarava svojim stilom. Osim njih, u Austriji je centar Beča proglašen za svetsku kulturnu baštinu, pa uživajte u katedralama, raskošnim parkovima i ulicama, kao i saher torti u pauzi.

Izvor: pressserbia.com        Foto: redinfoportal/pixabay

Komentari