Di Luka ponovo pozitivan na EPO

, / 24.05.2013
Italijanski biciklista Danilo De Luka, učesnik ovogodišnjeg Đira, ponovo je imao pozitivan anti-doping test na supstancu EPO.

Di Lika je već bio kažnjen dvogodišnjom zabranom takmičenja, kada mu je u krvi nađen CERA, na Điru 2009. Tada su mu oduzete obe etapne pobede kao i drugo mesto po broju osvojenih bodova.

37-godišnji  biciklista je iznenadno testiran krajem aprila, kada mu je pronađena zabranjena supstanca “eritropoetin”, koja se koristi za povećavanje broja crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, odgovornih za transport kiseonika u organizmu. Tokom upotrebe eritropoetina, lekarski nadzor je obavezan, jer devedesetih godina prošlog veka, sportisti su umirali zbog preteranog zgušćavanja krvi koja je dovodila do začepljenja arterija, otkazivanja rada mozga, srca, nagomilavanja vode u plućima. U velikoj opasnosti su bili sportisti koji gube velike količine tečnosti na takmičenjima, kao što su maratonci i biciklisti.

Di Luka je bio šampion 2007. godine, a danas vozi za Vini Fantini-Sele Italija, a posle 18 etapa zauzima 26. mesto sa više od pola sata zaostatka u odnosu na Nibalija.

Di Luka se polovinom aprila, na insistiranje sponzora, priključio timu Vini-Fantini, a u svojoj karijeri ima i pobedu na trci Lijež-Bastonj-Lijež 2007. godine.

Direktor Vini-Fantinija, Luka Skinto je potvrdio neprijatne vesti:”Tačno je. On je lud. On je kreten i potrebna mu je pomoć. Nemam šta drugo da dodam. Dali smo mu drugu šansu i sponzori su verovali u njega, a on nam ovako vraća. Ludost je kada vozači misle da će se provući sa takvim stvarima.”

 

Komentari