Deset saveta za sve bicikliste i vozače automobila

Vozači automobila su se tokom zime odvikli od biciklista, kojih sada na ulicama ima sve više. To znači da je trenutno najopasniji deo sezone za vozače dvotočkaša, te ovom prilikom dajemo vrlo važne savete.

Ko god da učestvuje u saobraćaju mora da obraća pažnju na svoje kretanje i ponašanje kako bi se izbegle opasne posledice.

Najopasniji period za vožnju dvotočkaša je upravo početak sezone.

U tekstu ispod dajemo prvo savete za bicikliste, a potom i za vozače automobila.

1. Držite svoju putanju i svaku promenu pravca signalizirajte rukom

Iako ste sigurni u vašu vožnju, potrebno je da vaše kretanje učinite predvidim i drugim učesnicima u saobraćaju. Signaliziranjem rukama ostvarićete direktnu komunikaciju i iskazati poštovanje prema drugim vozačima, privućićete pažnju na vaše prisustvo i doprineti bezbednijoj i udobnijoj vožnji kroz grad.

2. Oprezno pored parkiranih autmobila

Vodite računa kada su uz desnu ivicu kolovoza parkirani automobili. Često se događa da vozač iznenada otvori vrata kako bi izašao iz vozila, što je jedan od čestih uzroka stradanja biciklista.

3. Osvetlite se!

Obavezno koristite prednje i zadnje svetlo na biciklu kada vozite po mraku. Ukoliko nemate svetla koja će ukazati na vaše prisutvo, onda noću nemojte voziti.

4. Koristite levi retrovizor, kontrolišite vašu saobraćajnu traku

To vam omogućava pregled prostora odakle preti najveća opasnost. Kada ostale učesnike u saobraćaju uočite na vreme u mogućnosti ste da zauzimte bezbednu poziciju u traci. Ako primetite da vam se približava automobil većom brzinom možete zauzeti središnji deo trake ili dati signal rukom da bi ukazali na vaše prisustvo na drumu.

5. Bez slušalica

Iako je to česta slika na ulicama, jednostavno, vožnja bicikla i slušanje muzike preko slušalica, jednostavno ne ide. Morate uvek čuti sve što se dešava oko vas.

Za vozače automobila:

1. Bez naglih preticanja – Kada primetite biciklistu na putu, prilagodite brzinu kako biste sačekali bezbedan trenutak za preticanje. Ako se približavate biciklisti pred raskrsnicom gde je znak “stop” ili crveno svetlo na semaforu, preticanje vam verovatno ništa neće doneti i verovatno ćete morati da ga preteknete dva puta, pre i posle raskrsnice.

2. Bezbedna distanca – Preticanje je bezbedno jedino na distanci od 1 – 1,5 m, sačekajte takvu priliku.

3. Gledajte pre izlaska iz vozila – Kada ste parkirani uz desnu ivicu kolovoza, pri izlasku iz vozila pogledajte u retrovizor, obratite pažnju da li iza vas na putu ima biciklista pre nego što otvorite vrata.

4. Bez sirena! – Pri preticanju, ne uznemiravajte bicikliste zvučnim signalima. Često biciklisti nisu u prilici da se izmaknu desno zbog raznih prepreka koje se nalaze uz desnu ivicu kolovoza, poput slivnika, rupa na putu, i slično.

5. Bez telefona – Ne telefonirajte dok vozite i poštujte bicikliste kao ravnopravne učesnike u saobraćaju.

Izvor: nova.rs

Komentari