VEČITA DILEMA – DA LI VOZAČI MORAJU DA PUSTE BICIKLISTE I ELEKTRIČNE TROTINETE NA PEŠAČKOM? Sad je sve kristalno jasno???

Samo ako biciklista ili vozač trotineta guraju bicikl ili trotinet pored sebe, onda su u statusu pešaka i moraju biti propušteni. Ako su na bajsu ili trotinetu, to pravilo ne važi.

Lepo vreme na ulice mami bicikliste i one koji se voze električnim trotinetima, i potreban je poseban oprez, što s njihove strane, što sa strane vozača automobila.

Nesreće nisu retke, a mnogima je i dalje nejasno koja tačno pravila važe.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, za Kurir kaže da biciklisti na pešačkom prelazu nemaju status pešaka.

– Pešački prelaz namenjen je pešacima. Ipak, neretko se na njima nalaze oni koji nemaju njihov status, a to su biciklisti i vozači trotineta. Ukoliko preti opasna situacija, ukoliko je biciklista već na pešačkom prelazu, vozač je dužan da preduzme sve mere da spreči nezgodu. Ukoliko bi došlo do nezgode, osnovni propust je na strani bicikliste. Vozač nije dužan da na pešačkom prelazu očekuje bicikl ili trotinet – ističe Okanović i dodaje da zakon ne predviđa posebnu opremu za bicikliste.

– Ukoliko biciklista gura pored sebe bicikl na pešačkom prelazu, on je tada u statusu svakog drugog pešaka i vozač je dužan da ga propusti – ističe Okanović.

Kaže da zakon ne predviđa posebnu opremu za bicikliste.

– Bicikl mora da ima svetlo, prednje i zadnje, kao i mačje oči. Inače, za bicikliste važe propisi kao za druge učesnike u saobraćaju. Obaveza im je da daju znak rukom kada skreću ili menjaju smer. Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima za njih predviđa ista pravila kao i za druge učesnike saobraćaja, pa moraju kao i druga vozila poštovati sva pravila koja se tiču pravila i obilaženja u saobraćaju – rekao je naš sagovornik.

Inače, za vožnju bicikla gde za to nema posebne staze ili trake sme da se koristi kolovoz u širini od najviše jedan metar od desne ivice kolovoza. Zakon kaže da se preticanje i obilaženje vrši s leve strane vozila koje se pretiče, a da se ono može vršiti s desne strane ako je vozilo na kolovozu zauzelo takav položaj i njegov vozač daje takav znak da se sa sigurnošću može zaključiti da to vozilo skreće ulevo.

Inače, ako se krećete vozilom po putu i naiđete na kolonu od tri bicikla, po Zakonu o saobraćaju ne smete da ih sva tri odjednom preteknete iako je ispred vas isprekidana linija, jer biste napravili prekršaj “preticanje kolone vozila”, a kazna predviđena za to iznosi od 15.000 do 30.000 dinara.

IZVOR: Kurir.rs / S. Trajković

Komentari