Da li ste znali…

, / 09.09.2014
Bilo da koristite svoj bicikl kao prevozno sredstvo ili rekreaciju, sigurni smo da će Vas zabaviti ove činjenice o popularnim dvotočkašima.

– Iako se i danas spekuliše da je prve grube crteže bicikla napravio još Leonardo da Vinči, ono što današnja istorija svakako ne osporava je da je 1817. godine nemački baron, Karl fon Drajs, izmislio kočije bez konjske vuče, kako bi se brže kretao. Ova naprava na dva točka i bez pedala kretala se uz pomoć odgurivanja nogama. Izum je nazvan trčeća mašina, velociped ili draisine i predstavljao je preteču današnjeg bicikla.

– Termin ‘bicikl’ je počeo da se koristi tek 1860-tih godina, kada je upotrebljen u Francuskoj da bi se opisao mehanizam na dva točka sa mehaničkim upravljanjem.

– Orvil i Vildbur Rajt, braća koja su zaslužna za izgradnju prvog letećeg aviona, imala su svoju malu radionicu za popravku bicikala u Dejtonu, Ohajo. Upravo u ovoj radionici sastavili su 1903. godine prvi avion, takozvanog Rajt Letača.

– …današnji izgled bicikla, sa dva jednaka točka iste veličine, nije se menjao još od 1900. godine.

– …prvi bicikl sa pet sedišta, takozvani kvindem, napravljen je 1940. godine.

– …vazdušne gume su najpre upotrebljene na biciklu, a tek kasnije na motociklima.

– …da u svetu ima oko 5 milijardi bicikala, gotovo duplo više nego motora, a od toga se 400 miliona samo u Kini. Svake godine proizvede se 50 miliona bicikala i oko 20 miliona automobila.

– Dvadesetpetogodišnjak Fred A. Birčmor, obišao je svet na biciklu 1935. godine. Čitav put, kroz Evropu, Aziju i Sjedinjene američke države, iznosio je čak 64.374 kilometara od čega je biciklom prešao 40.234 kilometra, a ostatak puta brodom.  Tokom puta istrošio je sedam setova guma.

– U poslednjih 30 godina, kurirska služba na biciklu se razvila u važnu industriju, posebno u velikim gradovima, u kojima ovi kuriri uživaju reputaciju izuzetno brzih, pouzdanih i spretnih vozača.

– Amerikanci koriste bicikl svega u jednom procentu, u odnosu na ostala prevozna sredstva. Evropljani, sa druge strane, koriste znatno vise – Italijani obave oko 5% svojih putovanja na biciklu, Holanđani 30% dok u Danskoj čak 7 od svakih 8 stanovnika preko 15 godina starosti, imaju svoje bicikle.

– Tur de Frans je najpoznatija biciklistička trka u svetu. Ustanovljena 1903. godine, danas se smatra jednim od najzahtevnijih testova izdržljivosti, među svim sportovima.

bajsologija.rs

Komentari