Bicikl koji upozorava na opasnost napravljen u Holandiji

Prvi "pametan bicikl" čije sedište i ručice upravljača vibriraju kao upozorenje na opasnost na putu, predstavljen je u Holandiji, s ciljem da se smanji broj udesa u kojima učestvuju stare osobe.

“Sve više starijih ljudi koristi bicikl”, izjavila je u ponedeljak za AFP holandska ministarka za infrastrukturu, Melani Šulc.

“Zato nam treba ovakav bicikl, koji će pomoći da se smanji broj povreda starih ljudi, omogućavajući im da koriste ovu vrstu kretanja”, dodala je ona.

Razvijen po narudžbi Vlade u istraživačkom institutu TNO, bicikl koji pokreće struja iz baterije, očekuje se da će biti u prodaji kroz dve godine, po ceni od 1.700 do 3.200 evra.

Težak 25 kilograma, prototip je opremljen radarom pod upravljačem i kamerom na zadnjem blatobranu.

Ti uređaji su povezani s malim kompjuterom koji vozača vibriranjem sedišta upozorava na približavanje opasnosti otpozadi, ili vibriranjem upravljača, ako opasnost dolazi spreda.

Biciklista može bežičnom mrežom povezati svoj računar s računarom bicikla, te dobiti i druga upozorenja i obaveštenja tokom vožnje.

Ako drugo vozilo dolazi otpozadi, biciklista će dobiti i informaciju o smeru kretanja tog vozila, da mu ne bi bio na putu.

DSC_0432

“Nesreće se često dese kada se biciklista okrene da pogleda unazad, ili kada se uspaniči jer ga neko pretiče velikom brzinom”, rekao je za AFP Moris Kvakernat, jedan od istraživača koji su uključeni u projekat, naglasivši da se ta tehnologija već koristi u automobilskoj industriji.

Holandija ima više bicikala – 18 miliona, nego stanovnika (manje od 17 miliona). U Holandiji se godišnje proda milion novih bicikala, a ta zemlja ima 25.000 kilometara biciklističkih staza.

Assenolder1

Biciklima ipak i dalje raste popularnost, te oni stvaraju i saobraćajne gužve, a problemi su parkiranje i nesreće.

Tokom 2013. godine, u toj zemlji je poginulo 184 biciklista, od kojih su 124 bila starija od 65 godina, ukazuje statistika Holandije.

Izvor: Blic.rs

Komentari