Od bačenih bicikala do profita

, / 08.07.2013
Dva mlada Holanđanina su pronašla način kako da zarade novac od bicikala koje završavaju na otpadu.

Studenti industrijskog dizajna, Lodewijk Bosman i Hidde van der Straaten su iskoristili tipično holandski problem i u univerzitetskom gradu Delft osnovali vlastitu firmu “The Upcycle”.

Holandija, država sa 17 miliona stanovnika, ima 18 miliona bicikala i svake godine se kupi oko milion novih.
Međutim, sa tolikim brojem bicikala u prometu postoji problem parkiranja. Ako se parkiraju na pogrešnom mestu ili se prosto odbace, gradske službe ih pokupe i odvezu u skladišta. Tako se desetina hiljada bicikala nađe u “starom gvožđu”, a vlasnici, ako žele povrat svojeg dvotočkaša moraju da plate i kaznu od 20 evra.
Bicikle za koje vlasnik nije pokazao zanimanje nakon određenog vremena prodaju se kao polovna roba u prodavnicama u Holandiji ili u inostranstvu.
Upravo takve polovne bicikle ili polovne delove za bicikle kupuju dva studenta, ali za sasvim drugačiju namenu. Oni od njih izrađuju dizajnirane predmete sa zaštitnim znakom njihove firme.
Tako je “Upcycle” noćna lampa, koja košta 80 evra, napravljena od farova za biciklu sa LED diodama. Svetla lampe su pričvršćena na vrhu nekoliko isprepletenih krakova napravljenih od lanaca. Lampa je pričvršćena za drveno postolje obloženo spoljnom gumom točka.

Narukvica napravljena od linka za lanac bicikle košta 10 evra, a pojas, kojem je osnova guma točka, sa kopčom košta 30 evra.

Holandski studenti takođe izrađuju stolice od otpadnog drveta tapacirane “pleterom” napravljenim od unutrašnjih guma i ramove izrađene od blatobrana.
Svoje proizvode Ludovik Bosman i Hide van der Straten počeli su da prodaju pre četiri meseca preko sajta i sada već imaju kupce širom sveta.
“Polovinu naših klijenata čine kupci iz Holandije, a druga polovina su kupci iz inostranstva“, kaže Hidde.
Njihovi budući planovi uključuju i ugovore za isporuku dizajniranih predmeta trgovinama u Holandiji, prvenstveno onima koje se bave prodajom suvenira.
“Bicikle su tipične za Holandiju, zašto ih onda ne bi prodavali kao suvenire”, kaže Bosman i pokazuje novčanik napravljen od kože za sedišta bicikle i gume.
Kompanija takođe renovira stare bicikle ugrađujući im nove, dizajnirane “upcycle” delove.O uspehu dva holanska studenta govori i podatak da se njihovi proizvodi prodaju i na tržištu Australije.

Izvor: B92 / tportal.hr

Komentari