CEH OD 25 DO 125 EVRA: Policija u Sarajevu kažnjava vozače trotineta koji voze trotoarom

, / 19.07.2022
Policija u Sarajevu počela je novčano da kažnjava vozače električnih trotineta koji se kreću trotoarom.

Kako prenosi Srpskainfo, vozačima troitineta se izdaju novčane kazne u iznosu od 25 evra (50 KM).

– Zabranjuje se kretanje bicikala, mopeda i električnih balansirajućih prevoznih sredstava na površinama koje su namenjene za kretanje pešaka, navodi se u izmenjenom Zakonu u uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo.

Iz MUP Kantona Sarajevo za Kliks su potvrdili da, prema izmenjenom zakonu, izdaju novčane kazne.

– Lice koje upravlja električnim balansirajućim prevoznim sredstvom i za kretanje koristi trotoar namenjen kretanju pešaka, krši prekršaj iz člana 37. stav 5 Zakona o uređenju saobraćaja na području KS te se istom može izreći novčana kazna u iznosu od 50 do 250 KM, rečeno je u policiji.

Električnim trotinetima je dozvoljeno kretanje biciklističkim stazama i biciklističkim trakama, ali i kolovoznom trakom.

Ukoliko ne postoji biciklistička staza, vozačima trotineta je dozvoljeno kretanje po putu. Zakon kaže da je dozvoljeno kretanje kolovozom u širini od najviše jednog metra od desne ivice kolovoza.

To, piše Kliks, bi moglo da izazove probleme jer se u Sarajevu biciklističke staze ne protežu kompletnim gradom zbog čega će vozači trotineta biti primorani da voze kolovozom u nekim delovima grada.

Izvor: kurir.rs

Komentari