Posle pogibije vozača e-trotineta slovenačka policija pooštrava nadzor

, / 19.04.2022
Policija u Sloveniji je pooštrila nadzor vožnje električnih trotineta što je ujedno prva takva kampanja do sada. Nedavno je u Ljubnom ob Savinji poginuo vozač električnog trotineta, zbog čega će policija do 24. aprila vršiti pooštreni nadzor nad vozačima električnih trotineta. Svrha akcije je povećanje bezbednosti, jer su ove godine u saobraćajnim nesrećama učestvovala 24 vozača na e-trotinetima.

„Vožnja električnim trotinetima može biti opasna, jer je pri većim brzinama teško stati na vreme, a češće padaju na neravnim površinama“, navodi slovenačka policija.

Pošto je vožnja s njima tiha, silueta uska, teže ih je uočiti ostalim učesnicima u saobraćaju.

Od početka januara do 12. aprila u saobraćajnim nesrećama su učestvovala 24 vozača e-trotineta, od kojih je 16 povređeno. Jedan vozač e-trotineta je poginuo, troje je teže povređeno, 13 je lakše povređeno. Najčešći uzrok nezgoda je neprilagođena brzina i nepoštovanje prava prvenstva.

Policija, zajedno s Agencijom za bezbednost saobraćaja, stoga od 18. do 24. aprila organizuje nacionalnu preventivnu akciju vožnje e-trotineta, prvu te vrste do sada. Pooštriće se kontrola korišćenja lakih motornih vozila (e-trotinet, segway, električni bicikl…). Posebnu pažnju posvetiće učesnicima u saobraćaju koji dele područje s ovim vozačima.

Istovremeno, policijski službenici će upozoriti na važnost poštovanja propisa, pravilne upotrebe saobraćajnih površina, upotrebe zaštitne biciklističke kacige za sve vozače mlađe od 18 godina i zabranjene upotrebe mobilnih telefona i drugih uređaja u vožnji koji smanjuju slušnu percepciju ili kontrolu.

Izvor: rs.n1info.com

Komentari