Brainy Bike svetla – kad se psihologija umeša u biciklizam

, / 18.08.2014
Crawford Hollingworth je ekspert bihevioralne psihologije. I biciklista. Jednog dana tokom vožnje po Londonu umalo je imao fatalnu saobračajnu nesreću. Neko bi rekao ništa neobično za zemlju u kojoj 19000 biciklista bude povređeno ili ubijeno tokom godine. Neobično tek sledi.

Nakon dve godine rada zajedno sa svojim timom napravio je Brainy Bike svetla –koja prema njegovim rečima značajno utiču na povećanje bezbednosti biciklista.

Svetla nisu nikakvo čudo tehnike – napred bela, pozadi crvena sa šablonom koji LED sijalicama svetli u obliku znaka za bicikliste.

Brainy Bike Light 2

Iskreno, ovo i dalje ne izgleda ništa posebno.

Kako kažu u timu Brainy Bike upravo je činjenica da svetla svetle u obliku znaka za bicikliste dodatna vrednost koja znatno poboljšava bezbednost biciklista.

Kada vozači vide svetleći znak bicikliste, u njihovom mozgu prestaje potreba za aktiviranjem dodatnog misaonog procesa o pitanju „kakvo je to crveno svetlo ispred mene?“. Ovo ubrzava reakcije vozača i može znatno uticati na bezbednost biciklista.

„Ovo znači da vozač ne mora da odlučuje o tome kome pripada svetlo ili silueta, mozak dobija informacije nekoliko milisekundi ranije, što bi trebalo da vozačima da dovoljno vremena da prilagode svoje ponašanje“, objašnjava Hollingworth.

Kako navode u Brainy Bike, prednosti ovih svetala u odnosu na obična svetla su naučno potvrđene na Odeljenju za eksperimentalnu psihologiju Univerziteta Oksford – korišćenjem ovih svetala manja je verovatnoća pogrešne ocene vozača od koga potiče svetlo a povećana je i brzina „povezivanja“ svetla sa biciklistima. Sve to dovodi do ubrzavanja reakcija za nekoliko milisekudni što može znatno da utiče na putanje vozila koja se brzo kreću, posebno velikih vozila kao što su autobusi ili kamioni.

briany-bike-light_web

Kako sve izgleda u vožnji, možete pogledati ovde:

Proizvođači su procenili prednosti ovih svetala na nešto preko 55 evra. Pa ko želi da ubrzava misaone procese vozača – nek izvoli!

Danilo Ćurčić/ Bajsologija.rs       Foto: Brainy Bike

Komentari