Istraživanje u Belgiji pokazalo višestruke koristi ulaganja u biciklizam

, / 30.06.2014
Da je vožnja bicikla korisna i zabavna zna svako ko je makar jednom seo na bicikl. Da je vožnja bicikla ekonomski isplativa čuli smo više puta ali nikako nismo uspevali da pronađemo konačnu potvrdu. Sada su nam u tome pomogla beligijska biciklistička udruženja koja su proračunala koristi od ulaganja u biciklizam.

Belgijska biciklistička udruženja Pro Velo i GRACQ uradila su istraživanje koje je pokazalo višestruke ekonomske koristi ulaganja u biciklizam i biciklističku infrastrukturu.

Naime, svaki evro uložen u biciklizam može da „vrati“ od 4 pa do čak 12 evra. Zbog toga ova udruženja pozivaju buduću Vladu Valonskog regiona da promoviše vožnju na dva točka i da donese„Drugi Maršalov plan“ za biciklizam.

U ovim udruženjima navode da već sada promocija biciklizma donosi rezultate. Istina, ne onakve kakve bi mogla da donosi – trenutno u Valoniji jedan uložen evro u biciklizam vraća od 1,3 do 3 evra. „Ovi prinosi su eksponencijalni – što više ulažete, veći je rast broja biciklista i veći su ekonomski benefiti. Ambiciozni biciklistički program bi mogao lako da donese od 4 do 12 evra po uloženom evru“.

MG_4069

Značajno povećanje učešća bicikla u ukupnom prevozu zahteva ulaganje od 22 evra po glavi stanovnika godišnje (približno 78 miliona evra) a ovo bi dovelo do povraćaja sredstava većeg od jedne milijarde evra samo u Valoniji!

U osnovi ovih prihoda nalazi se poboljšanje zdravlja budućih biciklista i biciklistkinja. Ipak, zdravlje nije jedini benefit – kampanje, unapređenje biciklističke infrastrukture i ostale aktivnosti u okviru „Drugog Maršalovog plana“ za bicikliranje predstavljale bi značajne uštede u oblasti zapošljavanja, pružanja usluga, turizma i smanjenja zagađenosti u Valoniji.

Imajući u vidu da bi ovakva politika bila isplativa za regionalne vlasti, postavlja se dodatno pitanje koliko bi na nacionalnom nivou povećanje ulaganja u biciklizam donelo finansijske i druge koristi.

U svakom slučaju, zahvaljujući belgijskim biciklističkim udruženjima dobili smo još jedan sjajan argument za promociju biciklizma.

Danilo Ćurčić/Bajsologija.rs 

Komentari