Blagodeti bicikla

, / 25.11.2019
Posle preskupe i preduge renovacije sa mirisom korupcije, Trg republike postao je vašarište. Naspram pozorišta i muzeja, ustanova kulture, stubovi sa reflektorima podsećaju na stadion.

Improvizovana ograda, obložena banalnim reklamama, obuhvata šatre i stepenaste klupe „festivala fudbala“. Gigantski ekran bučno prenosi utakmicu i reklame. Buka prodire u Narodno pozorište.

Vlastodršci Beograda imuni su na kritiku i protest. Promenimo metod! Pokušajmo ih urazumiti hvaleći ono što dobro rade!

Beograd već ima oko 130 km biciklističkih staza. Planira ih se još toliko. Niču parkirališta za bicikle. Hotel Hajat nudi bicikle gostima. Biciklisti, međutim, toliko su retki da sam nekoliko puta zapazio isti bicikl, belo-crni.

Napredak jeftinog, čistog biciklizma protiv skupog, zagađujućeg automobilizma koristio bi svima, a pogotovo stanovnicima zagušljivih, zakrčenih gradova.

Bicikl je tiho i zdravo vozilo. Konstrukcija je vrhunski efikasna: kod raznih bicikala 85% do 99% energije date pedalama prenosi se na točkove. Blago se napinjući kao da šeta, korisnik lako održava brzinu nekoliko puta veću od brzine hoda.

Dok automobilista sedi zgrčen, biciklista vežba telo.

Biciklizam doprinosi odvikavanju čovečanstva od nafte, i tako možda usporava katastrofalnu promenu klime. Proizvodnja i prenos ljudske hrane, „goriva“ za bicikl, stvaraju samo 1/10 deo ugljen-dioksida koji izduvava najefikasniji automobil na istoj dužini puta. Doda li se masovno zagađenje od proizvodnje i održavanja automobila naspram sitnog zagađenja te vrste od bicikala, biciklizam postaje još humaniji.

U holandskim univerzitetskim gradovima do 70% saobraćaja obavlja se biciklima, duž zasebnih staza sa niskim semaforima. Video sam člana kraljevske porodice na dva točka. U unutrašnjosti Kine bicikl je i putničko i teretno vozilo. Video sam tovare nameštaja i džakove pirinča na dva točka.

Ugledajmo se na Holanđane i Kineze! Trasirano unapred za suvo atmostanje (vreme), putovanje biciklom u gradu brže je od putovanja automobilom. Svetla i „mačje oči“ nužni su u mraku. Kaciga štiti. Presvlačenje prija. Posle naporne vožnje i leti, prija i tuširanje.

Neka cvrkut zvonca zameni brektanje motora.

Izvor: danas.rs / Nenad M. Kostić

Komentari