Biciklom do čvrstih i vitkih nogu

, / 25.03.2015
Biciklizam vam može pomoći da se oslobodite stresa i negativne energije, da dostignete i održite željenu težinu, ali i da poboljšate zdravlje.

Redovnom vožnjom bicikla možete da smanjite krvni pritisak, ali i snizite holesterol i šećer u organizmu. Takođe, povoljno utiče na psihofizičko stanje i popravlja raspoloženje. Naučno je dokazano da se tokom vožnje bicikla pojačava lučenje hormona endorfina koji utiče na dobro raspoloženje. Ono što je još važno da znate jeste da vožnja bicikla ima veoma malo kontraindikacija, tako da je prikladna za sve osobe, bez obzira na uzrast i nivo fizičke pripremljenosti.

Sve prednosti vožnje

Redovnim okretanjem pedala jačate mišiće tela, a posebno nogu i bedara. Ne postoji bolji oblik vežbi za mišiće zadnjice od vožnje bicikla. Najveći utrošak snage, pri svakom okretaju pedale, potiče od najvećeg mišića zadnjice, dok srednji i mali glutealni mišići omogućavaju ravnotežu. Pored toga, jačaju se i trbušni mišići koji su tokom vožnje u blagoj napetosti, a aktivni su i mišići leđa, posebno u slabinskom delu, što povoljno utiče na osobe koje pate od tegoba u ovom delu tela. Tokom vožnje kičmeni stub nije opterećen telesnom težinom, a zbog tela blago nagnutog napred mišići su u stanju neprestanog blagog istezanja, što biciklizmu daje i određeni terapeutski efekat. Osim toga, biciklizam jača i srce. Zahvaljujući povećanom dotoku kiseonika, blagotvorno se deluje na srce i krvne sudove.

Lagan početak
Kao i kod svih drugih fizičkih aktivnosti, morate biti svesni svojih sposobnosti, odnosno forme. Veoma je važno da se u početku pridržavate umerenog tempa, jer blagi i produženi napor omogućava organizmu da bolje sagoreva masnoće. Najbolje je da u početnim fazama vozite 20 do 30 minuta, dva ili tri puta nedeljno i da postepeno povećavate vreme. Pozitivan učinak na organizam postiže se samo redovnom vožnjom.

Dobro podesite sedište – optimalna visina sedišta je kad je noga potpuno opružena dok je pedala u donjem položaju.

Redovna vožnja bicikla može pomoći da skinete višak kilograma, smanjite nivo stresa i poboljšate svoje zdravlje.

Prednosti rekreacije na dva točka

1. Jedan je od popularnijih i efikasnijih načina za oblikovanje tela i očuvanje zdravlja.
2. Svaka vožnja jača srce.
3. Snižava krvni pritisak.
4. Sagoreva višak masti.
5. Bez obzira na intenzitet vožnje, povećava se potrošnja energije.
6. Održava tonus tela, bedara, zadnjice, stomaka.
7. Ublažava stres i napetost.
8. Odlična je za borbu protiv migrene.
9. Utiče na očuvanje funkcija mozga u starijim godinama.
10. To je savršena rekreacija za sve uzraste.

Izvor: savremenazena.rs     Foto: stale.com

Komentari