Biciklisti voze brže zbog pedala za ruke

/ 05.09.2013
Tokom vožnje gornji deo tela je zapostavljen, pa je moj cilj bio da napravim bicikl koji se vozi celim telom, kaže Krajs

ULM – Odlučio da ubrza bicikliste.
Nemački dizajner Martin Krajs rešio je da promeni svet biciklizma, i to tako što je napravio bicikl koji, osim standardnih pedala, ima i pedale za ruke. Na taj način dvotočkaši će biti brži, a vozači će moći da napregnu celo telo, a ne samo noge.

– Biciklizam mi je uvek bio jednostran jer rade samo noge. Gornji deo tela je statičan i potpuno zapostavljen. Moj cilj bio je da napravim bicikl koji čovek vozi celim telom, a može da ide i brže od običnog bicikla – kaže Krajs.

Nedavna studija naučnika s Državnog univerziteta Novog Meksika pokazala je da biciklisti koji okreću pedale i rukama i nogama imaju ujednačen srčani ritam, a snaga se povećava za čak 31 odsto. Zbog toga je trening efektivniji.

– Ruke dodaju 30 odsto snage tokom vožnje, te je lakše voziti uzbrdo ili ići brže. Takođe, i duge vožnje su lakše jer je moguće odmoriti noge ili ruke tokom određenih deonica. Isto tako, zabavnije je kad možete da menjate stil pedaliranja – priča Krajs.

biciklisti-voznja-pedale-ruke-1378333733-361763

On objašnjava da je posebno dobro to što vožnja bicikla konačno podrazumeva celo telo.
– Ovo nije samo za profesionalne bicikliste, već za svakog zaljubljenika u dvotočkaše. Veoma je zabavno voziti ovakav bicikl, a ja ga koristim i kao prevozno sredstvo, ali i za lagane vožnje s porodicom i prijateljima – kaže Krajs.

Izvor: Kurir

Komentari