Biciklistička staza Lipar

/ 28.05.2013
Predstavljamo vam stazu Lipar. LOKACIJA: planina Stolovi, POČETAK: Manastir Žiča, DUŽINA STAZE: 23km, NAJVIŠI VRH: 747m, TEŽINA: **** kondiciono spremnije rekreativce, PANORAMA: ***** fantastičan pogled

Staza je dužine 23 km, umerene težine, pogodna je za kondiciono spremnije rekreativce. Polazna tačka je u blizini manastira Žiča, odakle se vozi oko 2 km asfaltnom podlogom, a zatim se makadamskim putem nastavlja uz Žičku reku. Konfiguracija staze se menja od Vidosavačkog potoka ( 3,7 km od polazne tačke ), a odatle počinje jači uspon preko Bačišta i Klika, do prevoja Đipanda na 7,33 km. Dva vidikovca na tom usponu otvaraju pogleda prema Kraljevu i Mataruškoj Banji.

lipar mapa

Prevoj (747 m nadmorske visine) je pogodno mesto za pauzu u vožnji, odmor i presvlačenje, jer odatle počinje spust preko Lokvi, vidikovca „Mastirinac“ i vidikovca „Stevana“, pored izvora na 14,61 km i dalje putem od polazne tačke.

grafikon Lipar

Od tog mesta konfiguracija staze je uglavnom ravna i vozi se putem koji prati tok Ibra do zaseoka Papratna odakle počinje asfalt (17,94 km), a zatim kroz selo Mataruge do Mataruške Banje, gde je i završetak staze.

Bajsologija.rs 

Komentari