Biciklisti Beograda u subotu na Adi Huji sade ‘biciklističko drvo

, / 23.10.2019
Beogradsko Udruženje gradjana "Ulice za bicikliste" 26. oktobra po 103. put, kao i svake poslednje subote u mesecu, priredjuje zajedničku mesečnu biciklističku vožnju "Kritična masa", ovog puta u znak borbe protiv zagadjenja vazduha kojoj bicikl može odlučujuće da doprinese.

Okupljanje gradjana koji bicikle koriste ko prevozno sredstvo, i svih drugih koji žele da im se pridruže je u subotu, od 14.30 na Trgu Nikole Pašića, a vožnja gradskim ulicama uz muziku i obezbedjenje saobraćajne policijsko počinje u 15.00 sati dva sata ranije nego što je bilo letos jer se dan skratio.

“Kritična masa” nosi poruku o zaštiti životne sredine, promoviše bicikl kao prevozno sredstvo i motiviše ljude da što češće sednu na bicikl umesto u automobil, navelo je Udruženje “Ulice za bicikliste”.

“Ulice za bicikliste” podsećaju da je vazduh u Beogradu medju najzagađenijima u svetu, te mada bi bicikl mogao pomoći jer uopšte ne zagađuje, za njega, piše u najavi subotnjeg okupljanja i vožnje, “na beogradskim ulicama nema dovoljno mesta, a sami biciklisti i  biciklistkinje trpe najviše, udišući zagađenje više nego drugi učesnici u saobraćaju”.

Subotnja vožnja na koju su pozvani i trotinetaši, skejtbordisti, roleraši i svi s drugim nemotorizovanim vozilima, završiće se na Adi Huji gde će se priključiti festivalu “Supernatural” i proslavi prve šume na desnoj obali Dunava, “gde ce se vrteti gramofonske ploce i kuvati paprikaš”, a “i mi ćšemo dati svoj doprinos pošumljavanju jednom biciklističkom sadnicom”, najavile su “Ulice za bicikliste”.

Izvor: beta.rs

Komentari