Poslednji vikend u mesecu – vikend kritičnih masa!

Ovog vikenda održavaju se kritične mase u Beogradu, Novom Sadu i Vršcu. Prva na redu je novosadska koja počinje danas u 17h. Dan kasnije beogradski biciklisti održaće svoju kritičnu masu, polaskom sa Trga republike u 17h.

Iz Novosadke biciklističke inicijative o Kritičnoj masi poručuju: „Događaj koji ne ponavljate da biste ga znali, događaj koji ne posećujete zato što morate“.  Критична маса počinje i završava se u Limanskom parku (naravno, sa vožnjom u međuvremenu), a posle vožnje predviđeno je druženje u ovom parku.

Ruta Novosadske kritične mase:http://ridewithgps.com/routes/5267032

Dan kasnije u Beogradu održava se 40 Beogradska Kritična masa, okupljanje počinje u 16:30h, a vožnja u 17h sa Trga Republike. Subotnja kritična masa voziće se do Ade Ciganlije paiz Ulica za bicikliste poručuju: „Obucite kupaći kostim, ponesite naočare za sunce, šešire, peškire, frizbije i lopte i krenite sa nama na vožnju do beogradskog mora“.

Voziće se pažljivo i strpljivo, umerenom brzinom do 15 km/h. Detalje rute možete pogledati ovde: http://ridewithgps.com/routes/5376122

Kritična masa je grupna vožnja po ulicama grada koja za cilj ima podizanje svesti o ravnopravnom učešću biciklista u urbanom saobraćaju. Veliki broj gradova u svetu (a sve ih je više i u Srbiji!) ima ovakvu manifestaciju koja je vid borbe za bolje uslove i prava biciklista, ali i sjajna je motivacija za one koji još nisu počeli da koriste bicikl kao prevozno sredstvo. Pored Beograda i Novog Sada, biciklistički pokret se širi i na druge gradove pa je tako nedavno i Vršac dobio svoju kritičnu masu.

Nadamo se da će i drugi gradovi uskoro pokrenuti svoje kritične mase.

Bajsologija.rs  


Komentari